Otthoni szerverek Intel Atom processzorral

Széll Zoltán, 2008. május 31. 22:05

A Tranquil PC két otthoni szerver bevezetésére készül, amelyek az Intel júniusban érkező Diamond kódnevű Atom processzorán alapulnak.

A két ottoni szerver - T7-HSAi és T2-WHS-A3i - az Intel 1,6 GHz-es Atom 230 processzor köré épül., amelyet az Intel a jövő héten megrendezésre kerülő Computex 2008 kiállításon (Taipei, Tajvan) bocsát ki.

Az 550 dollárért megvásárolható T7-HSAi otthoni szerver 512 MB RAM memóriát, 500 GB-os merevlemezes meghajtót és előre telepített Windows Home Server operációs rendszert tartalmaz. A T2-VHS-A3i hasonló alapspecifikációval rendelkezik, de két 3,5 hüvelykes merevlemezes meghajtót, míg a kisebb T7-HSAi modell csak egy 3,5 hüvelykes meghajtót, vagy két 2,5 hüvelykes meghajtót tartalmaz. A T2-VHS-A3i modell 299 fontért lesz kapható.

Az Atom alapú a rendszerek a jövőben helyettesítik a korábbi rendszereket, amelyek a VIA Technologies öregebb és kisebb teljesítményű C7 processzorán alapulnak. A C7 alapú otthoni szerverek még nem régóta kaphatók, bár a Tranquil más VIA processzor alapú számítógépeket is szállít.

Az új otthoni szerverek a Tranquil első olyan termékei, amelyek az Atom processzort használják. Ez egy olyan CPU lapka, amelyet az Intel az olcsó noteszgépekhez és asztali PC-khez fejlesztett. A vállalat az elmúlt héttől már vesz fel rendeléseket az Atom processzor alapú alaplapra, amelynek ára 53 font.