Az EU-n kívüli roaming díjak emelésével kompenzálnak a mobilszolgáltatók

Milkovits Gábor, 2008. június 1. 18:04

Az Informa Telecoms and Media legújabb felméréséből az derül ki, hogy a legtöbb mobilszolgáltató az Európai Unión kívüli barangolási díjak emelésével igyekszik pótolni azt a kiesést, amit az Unión belüli roaming tarifák maximalizálása okoz.

A piackutató szerint összességében 163 százalékkal emelkedtek a más országba kiutazott előfizetők által a 27 tagállam irányában kezdeményezett mobilhívások díjai azóta, hogy az EU tavaly hatóságilag maximalizálta az Unión belüli roaming díjakat. A rendelkezés értelmében a plafon a kimenő hívásoknál 49, a fogadottaknál pedig 24 euró cent a tagállamok között. Ennek hatására az Unión kívül tartózkodóknak felszámolt díjak sok esetben látványosan emelkedtek: például amíg 2006-ban Oroszországból Olaszországba mobilon hazatelefonálni átlag 3,67 euróba került percenként, addig ma ugyanezért 4,58 eurót kell kifizetni. A felmérés azt mutatja, hogy a legtöbb európai mobilszolgáltató észrevehetően emelte a barangolási tarifákat Afrika, Ázsia, Kelet-Európa és Amerika esetében egyaránt. Ugyanakkor kivételek is akadnak: egyes német és francia mobilcégeknél 36-40 százalékkal olcsóbb lett az oroszországi roaming.

A felméréshez csatolt elemzés szerint talán egyedül Nagy-Britannia van kivételes helyzetben, ott ugyanis vagy nem változtak az EU-n kívüli roaming díjak, vagy 6-10 százalékkal még olcsóbbak is lettek. Ez a készítők szerint annak tudható be, hogy a piacon jelen lévő öt szolgáltató igen éles versenytempót diktál; közülük is ki kell emelni a Hong Kong-i Hutchison Whampoa tulajdonában lévő 3UK-t, amely rendszeresen a többieknél olcsóbb csomagokkal igyekszik kedvezni ügyfeleinek. A britek esetében persze nem szabad figyelmen kívül hagyni azt az ezernyi szoros szálat sem, amely az Európán kívüli világhoz, jelesül a Nemzetközösséghez és az Egyesült Államokhoz köti őket, márpedig a több roaming alacsonyabb díjakkal is magas bevételeket jelent.