Újraértelmezi az adatközpontok szerepét a Cisco

forrás Prim Online, 2008. június 4. 10:20

A Cisco Data Center 3.0 a hálózati kapcsolatra felkészített adatközponti stratégia újabb állomása. Az elképzelés szerint az adatközpont olyan virtualizált környezetté alakul át, amellyel bármilyen, hálózatba kötött eszközön lévő tartalom bárhonnan, bármikor elérhető. A koncepció része a Cisco Nexus 5000 sorozatú adatközponti szintű kapcsolócsalád, az egyedülálló hálózati együttműködési képesség lehetősége az alkalmazás- és rendszerpartnerek együttműködése révén, valamint az adatközponti értékesítést támogató partnerképzési stratégia.

A Cisco az új Nexus 5000 sorozattal tovább erősíti meglévő adatközponti portfolióját, valamint a stratégiájának megfelelően a következő másfél év során további, új generációs adatközponti termékek és funkciók bevezetésére készül. A Nexus 5000 sorozat a Cisco és a Nuova Systems közös fejlesztőmunkájának eredménye. A Cisco a közelmúltban egyben azt is bejelentette, hogy felvásárolja a San Jose-i Nuova Systems cég fennmaradó részvényeit, amely cég korábban a Cisco befektetésével indult útjára. (A felvásárlásról további részleteket az erről szóló sajtóközleményben olvashat.)

A Cisco Nexus 5000 sorozat vonali sebességű, alacsony késleltetésű, 10 gigabites Ethernet kapcsolóként a piac első, szabványokon alapuló I/O konszolidációs megoldását kínálja Ethernet-alapú száloptikai (FCoE – Fibre Channel over Ethernet), adatközponti Ethernet, illetve virtualizációs technológiák révén. A kapcsoló a Cisco Nexus termékcsalád legújabb tagjaként a többmagos processzorok és a virtualizált környezetek megnövekedett adatfeldolgozási igényére kínál megoldást. Az FCoE-támogatásnak köszönhetően a Cisco Nexus 5000 sorozat készülékeivel egyetlen Ethernet-alapú, egységes hálózaton konszolidálhatók a helyi hálózatok (LAN), a Fibre Channel és iSCSI alapú tárolóhálózatok (SAN-ok), valamint a kiszolgálófürtök adatforgalma. A Cisco Nexus 5000 emellett virtuálisgép-optimalizációs szolgáltatásokat is kínál, és lehetővé teszi, hogy az informatikai szervezetek dinamikusan reagálhassanak a változó üzleti igényekre. Ennek érdekében konszolidált és megosztott számítási, tároló-,valamint hálózati erőforrások összesített készletéből nagyon gyorsan képes az alkalmazási és infrastruktúraszolgáltatásokat a megfelelő helyekre kiosztani.

Adatközpontok gyakorlati alkalmazása


Az adatközpontokban rejlő további lehetőségek kiaknázása érdekében a Cisco értékesítési programjának továbbfejlesztésével nyújt partnereinek segítséget a hálózatközpontú adatközponti alkalmazások kidolgozására. Ennek érdekében nagy erőkkel folyik a Cisco DCNI (Data Center Networking Infrastructure) adatközponti hálózati infrastruktúra 2.0-s változatának fejlesztése, amely egy speciális adatközponti tudásbázist teremt a résztvevők számára. A Cisco DCNI 2.0 rendszerében regisztrált partnerek hozzáférhetnek a minden részletre kiterjedő technológiai információkhoz, valamint az összetett adatközponti szolgáltatások és megoldások bevált értékesítési, rendszerbevezetési és szolgáltatási módszereihez.
Emellett a Cisco műszaki és üzleti támogatást, illetve kibővített pénzügyi ösztönző-programot kínál minden olyan partnernek, aki részt vesz hálózatközpontú adatközponti módszerek kifejlesztésében. Partnertámogatási portfoliójának kibővítéseként a Cisco bevezette a Cisco Data Center Partner Practice Builder programot valamint a Steps to Sucess programot, amely részletes kalauzra és kapcsolódó forrásanyagokra építve olyan modellt kínál a partnerek számára, amelyekkel hatékonyan értékesíthetik, szállíthatják és támogathatják a Cisco megoldásait.

Szolgáltatások és finanszírozási lehetőségek


A Cisco szintén kibővítette azon szolgáltatásainak körét, amellyel az ügyfelek teljes mértékben kihasználhatják az egységes hálózatban rejlő lehetőségeket az adatközpontok tekintetében is. A Cisco szolgáltatásai révén biztosítja mindazt a szakértelmet és tapasztalatot, amely a teljes adatközponti infrastruktúrára kiterjedve támogatja a szervezet növekedését, a szerverek teljesítményét, illetve a tároló- és virtualizációs célkitűzéseket. Emellett a Cisco Capital olyan pénzügyi megoldásokat is kínál, amelyek segítséget nyújtanak az ügyfelek adatközpontjainak továbbfejlesztésében, legyen szó a technológia átvételéről, migrációról vagy a teljes élettartamra kiterjedő eszközgazdálkodásról. A Cisco Capital világszerte versenyképes áron, magas maradványérték és rugalmas kondíciók mellett kínálja a Cisco adatközponti termékeit és szolgáltatásait.