Hét biztonsági frissítés a Microsofttól júniusban

Milkovits Gábor, 2008. június 8. 09:39

A Microsoft júniusi frissítőcsomagjában hét biztonsági frissítést tervez kiadni, amelyek közül legalább három kritikus sebezhetőséget javító foltot tartalmaz.

A kritikus javítások az Internet Explorer-hez, a Windows-os DirectX vezérlőhöz, valamint a Bluetooth vezeték nélküli alkalmazást kezelő szoftverkomponenshez érkeznek jövő kedden. A sebezhetőségek a Windows 2000, XP, Vista és Server 2003 valamint Server 2008 operációs rendszeren futó alkalmazásokat egyaránt érintik, ugyanakkor a szerverplatformokra a Bluteooth-rés nem vonatkozik, az IE-hibák pedig csak mérsékelten veszélyesek. Az Active Directory (AD), a Windows Internet Name Service (WINS) és a Pragmatic General Multicast (PGM) alkalmazásokon most javításra kerülő biztonsági rések legmagasabb veszélyességi fokozata fontos, míg a Kill Bit megoldás által ideiglenesen már javított ActiveX problémát mérsékelten veszélyesként írja le a mostani javításról kiadott közleményben a Microsoft.

Szakemberek valószínűsítik, hogy az Explorer biztonsági frissítése több javítófoltot is tartalmazni fog, amelyek valamelyike a Safari for Windows „szőnyegbombázási” sebezhetőségét is kijavítja majd (http://hirek.prim.hu/cikk/67606/). Ezt azonban a Microsoft részéről szokás szerint egyelőre nem erősítették meg; a keddi javításokkal kapcsolatos hivatalos közlemény mindenesetre a http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms08-jun.mspx címen olvasható, angolul.