Trösztellenes eljárás indult az Intel ellen

MTI Sajtóadatbank, 2008. június 9. 08:35

Szövetségi trösztellenes eljárás indult az Intel, a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója ellen versenyellenes magatartásért az Egyesült Államokban - közölték washingtoni kormányzati források pénteken.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szerint az Intel olyan árpolitikát folytat, amely a cég monopóliumközeli helyzetének fenntartását célozza. Az Intel elleni fellépés a legjelentősebb trösztellenes eljárás a Microsoft ellen az 1990-es években indított hasonló keresetek óta.

Az eljárást a bizottság új elnöke, William E. Kovacic hagyta jóvá, felülbírálva ezzel elődje, Deborah P. Majoras döntését, aki a bizottság több tagja és kongresszusi képviselők nyomása ellenére hónapokon át gátolta a lépést.

Az Intel pénteken nyilatkozatban közölte, hogy a héten valóban idézést kapott és együtt kíván működni a hatóságokkal. A cég azt állítja, hogy üzletpolitikája nem sérti az amerikai törvényeket.

Az Intelt kisebb riválisa, az AMD korábban azzal vádolta: törvényellenes módon igyekszik megakadályozni, hogy a számítógépgyártók AMD-chipeket vásároljanak. Az AMD széles körű jogi és reklámkampányt kezdett az Intel ellen.

Lényegében ez a két kaliforniai gyártó uralja a személyi számítógépes processzorok piacát, az Intelnek 80-90 százalékos a részesedése. Az évente 225 milliárd dolláros jövedelmű piacon az Intelnek tavaly hatszor nagyobb jövedelme volt, mint az AMD-nek, amely nem kommentálta a pénteki bejelentést.

Az amerikai trösztellenes törvény lehetővé teszi egy vállalat monopol helyzetét, de azt tiltja, hogy a cég ezt a helyzetét a verseny korlátozására használja fel.

Az Intel részvényei a trösztellenes eljárás hírére a délutáni kereskedésen 2,7 százalékkal estek.