EOS 1000D: a Canon bejelentette legújabb digitális tükörreflexes fényképezőgépét

forrás Prim Online, 2008. június 10. 14:47

A Canon bejelentette legújabb digitális tükörreflexes fényképezőgépének, az EOS 1000D-nek bevezetését. A 10,1 megapixeles EOS 1000D CMOS képérzékelővel és 7 pontos, nagy lefedésű AF rendszerrel 3 kép/másodperces JPEG sorozatfelvételek készítésére képes az adott memóriakártya maximális kapacitásáig. Az eddigi legkönnyebb vázzal rendelkező EOS modell, az EOS 1000D számos olyan megoldást tartalmaz, amelyek eddig csak a Canon professzionális EOS-1 sorozatú gépeire voltak jellemzők. Ilyenek többek között a DIGIC III képfeldolgozó processzor és az Élőkép megjelenítési mód. A Canon az EOS 1000D gépet EF-S 18-55 mm IS objektívvel együtt kínálja, amely a képstabilizátornak köszönhetően még gyenge fényviszonyok között is kiváló teljesítményt nyújt.

A Canon EOS 1000D fényképezőgép főbb jellemzői:


A képérzékelőre lerakódó por eltávolítására az EOS 1000D tartalmazza az EOS integrált tisztítási rendszerét, amely háromféle eljárással - a por mennyiségének csökkentésével, a por eltávolításával és taszításával - biztosítja, hogy a szennyeződések ne csökkentsék a felvétel minőségét.

A EOS 1000D gépben most először jelent meg az eddig csak a professzionális digitális tükörreflexes gépekben megtalálható DIGIC III processzor. A processzor lehetővé teszi sorozatfelvételek folyamatos készítését akár 3 kép/másodperces sebességgel (3 kép/mp JPEG képek esetén, és 1,5 kép/mp RAW képek esetén), egészen az SD- vagy SDHC-kártya kapacitásáig. A DIGIC III kiváló leképezési eljárást használ. Gyors, és bekapcsolás után szinte azonnal munkára kész.

A gyors élességállítást igénylő felvételeknél az EOS 1000D egy 7 pontos, nagy lefedésű autofókusz rendszer segítségével képes a másodperc töredéke alatt az adott témára rögzíteni a fókuszt. A kereszt típusú középső fókuszpont még gyenge fényviszonyok és alacsony kontrasztú jelenetek esetén is hatékonyan működik. A gép E-TTL II vakuvezérlő rendszert is tartalmaz, amely a professzionális EOS modellek sajátja.

Az ergonómikus kialakítású, kényelmesen fogható vázba épített EOS 1000D alig 450 grammos súlyával a Canon eddigi legkönnyebb digitális tükörreflexes gépe. A nagy fényerejű, 2,5*-os LCD kijelzőn megtekinthetők az elkészített felvételek, és ellenőrizhető a kompozíció. Az élességnek, a képkeménységnek, illetve a nagy látószögnek köszönhetően egyszerre többen is megtekinthetik a felvételeket. Az LCD kijelzőn megjelenik a könnyen navigálható menürendszer is. A görgetés elkerülése érdekében külön lapokból álló menürendszer a legújabb EOS modellekben alkalmazott megoldáshoz hasonlóan lehetővé teszi a külső eszközök, többek között a Speedlite vakuk vezérlését is.

A fotóminőséget az egyes helyzetekben 12 egyedi funkció biztosítja. Az egyik ilyen funkció az Automatikus Megvilágítás Optimalizáció, amely a képfeldolgozás során korrigálja a fényerőt és a kontrasztot, miközben a portréfelvételeken a megfelelő expozíció biztosításával javítja a bőr színét. Emellett nagyobb ISO érzékenységgel készített felvételek esetén további zajcsökkentés is alkalmazható.

Állvány használata esetén, vagy olyan helyzetekben, ahol a kereső használata nem praktikus a felhasználó Élőkép módba kapcsolva 30 kép/másodperces képfrissítéssel közvetlenül a képérzékelőről kapott élőképet mutatja. Megjeleníthető négyzetháló is, a hisztogram pedig a kompozíció és az expozíció beállításában segíti a felhasználót. Az új EOS készülék esetében Élőkép módban két autofókusz mód használható. A Gyors AF a tükör egy pillanatra történő felcsapásával, az ÉLŐ AF pedig a kompakt fényképezőgépekhez hasonlóan a kontraszt információk alapján állítja be az élességet.

A Canon az EOS 1000D fényképezőgéphez teljes szoftvercsomagot mellékel, amely a képek kezeléséhez és feldolgozásához szükséges programokat tartalmazza. A Digital Photo Professional (DPP) egy olyan nagy teljesítményű RAW konverter, amellyel RAW formátumú képek feldolgozására nyílik lehetőség. A DPP a fényképezőgép olyan funkcióit is használja, mint a Portrékép vagy a Képstílusok. A szoftvercsomagban szereplő Picture Style Editor képstílus-szerkesztő program a színek kezelése során saját Képstílusok létrehozásában nyújt segítséget. További mellékelt szoftverek az EOS Utility, az Image/Zoom Browser és a Photostitch.