A YouTube-on kell bocsánatot kérniük a személyiségi jogokat sértő tizenéveseknek

Milkovits Gábor, 2008. június 10. 21:27

Sajátos büntetésként a YouTube videómegosztón, filmes formában kell bocsánatot kérnie a sértettől annak a négy floridai fiatalnak, akik üdítővel leöntötték egy gyorsétterem pultosát, majd az erről készült videót feltették az oldalra.

A büntetésben a bíró, az ügyészek és a védőügyvédek együttesen állapodtak meg. Indoklásként elmondták, hogy a végzést elrettentésnek szánták, mivel egyre gyakoribbak az olyan esetek, ahol fiatalok mások kárára elkövetett súlyosabb tréfákat, vagy akár bántalmazást vesznek videóra, hogy aztán közzétegyék azt az interneten. Az említett esetben a négy tinédzser gépkocsin odahajtott a helyi Taco Bell étteremhez, majd miután megkapták rendelésüket és fizettek, leöntötték a kiszolgálót egy literes üdítővel és ezt videóra vették. A sértett később más vendégektől megtudta, hogy az eset felkerült a YouTube-ra, így aztán nem hagyta annyiban, hanem nyomozásba kezdett. A videómegosztón meg is találta azt a MySpace oldalt, ahol az incidenst vitatták a fiatalok. Ezután inkognitóban felvette egyikükkel a kapcsolatot, majd egy szülőn keresztül a többieket is sikerült azonosítania.

A videós bocsánatkérés mellett a vicces kedvű tizenéveseknek 100 óra közmunkát is el kell végezniük, illetve 30 dollárt kell fizetniük az étterem takarításának költségeire. A kamerás, mozgóképfelvételre alkalmas mobiltelefonok széles körű elterjedésével egyre gyakoribbak az olyan esetek, amikor tizenévesek szándékosan erőszakos jeleneteket provokálnak, hogy azokat felvehessék, majd balhéból közzétegyék a világhálón.