Magyar Telekom-támogatás az új nemzetközi Euro-Mediterrán Egyetemnek

forrás Prim Online, 2008. június 11. 10:30

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója is aláírta a szlovéniai Portorožban azt a támogatói szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében a Magyar Telekom az új nemzetközi Euro-Mediterrán Egyetem (Euro-Mediterranean University, EMUNI) működését biztosító egyetemi alapítvány (EMUNI Foundation) egyik alapítójává vált.

A szándéknyilakozat aláírásával az alapító vállalatok képviselői - köztük a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója - június 9-én létrehozták az EMUNI Alapítványt, amely a tervek szerint jelentős mértékben járul majd hozzá az egyetem működéséhez. A Magyar Telekom az aláírással vállalta, hogy az EMUNI Alapítvány társalapítójaként az egyetem támogatója lesz az alapítványon keresztül.

Az alapítvány célja a lehető legszélesebb körű támogatás biztosítása az egyetem és működése részére, mégpedig elsősorban a felsőoktatási és kutatás-fejlesztési intézmények kapcsolatainak erősítése, a diákok és oktatók mobilitásának elősegítése, valamint a kutatási eredmények cseréjének és alkalmazásának ösztönzése révén. Az alapítók és az EMUNI egyetem közötti együttműködés konkrét módozatait az alapítvány Statútuma fogja rögzíteni.

A portoroži székhelyű egyetem megalapítására mintegy kétéves előkészítő tevékenység eredményeként került sor. Szlovénia 2006-ban, az Euro-Mediterrán Partnerséghez történő konkrét hozzájárulásként döntött egy multilaterális, a kétoldalú oktatási együttműködési projekteket összefogó egyetem megalapításáról. A kezdeményezés illeszkedik az Európai Unió és a 2008-as szlovén EU-elnökség egyik kiemelt programjába, az interkulturális dialógus erősítésébe. A koncepció lényege: „A Mediterráneum mint hozzáadott érték” – ez határozza meg a tervezett oktatási programokat is, amelyek újdonságot kínálnak az EU, az Európai Gazdasági Térség és a Földközi-tengeri térség összesen 37 országának diákjai számára.

Hazánk részéről az EMUNI szakmai partnereként együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a budapesti Corvinus és ELTE, továbbá a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem is. Június 9-én került sor a résztvevő egyetemek delegáltjait tömörítő Nemzetközi Tudományos Tanács első ülésére is, amelynek során aláírták az egyetem alapító okiratát.

Az egyetem a tervek szerint a 2008-2009-es tanévben kezdi meg működését, míg önálló akkreditált képzései 2009-2010-től indulnak. 2008 nyarán kerül sor az első, három turnussal indított nyári egyetemi programra, ahol már magyar professzorok is vezetnek kurzusokat. Az egyetemről részletes információ az EMUNI weboldalán található.