Hátsó megvilágítású szenzor a Sonytól

Kiss Ádám Zoltán, 2008. június 12. 20:08

A közeljövőben radikális változások várhatók a Sony fényképezőgép- és kamerakínálatában, mivel a vállalat kifejlesztett egy teljesen új hátsó megvilágítású érzékelőt, amit szinte minden kapcsolódó termékében be szeretne vezetni.

A digitális képalkotás terén vezető vállalat teljes kínálatának megújítására készül egy újfajta érzékelőtípus széleskörű alkalmazásával. A hátsó megvilágítású szenzorok ötlete nem új, a gyakorlatilag fordított felépítésű érzékelők azonban előnyeik ellenére eddig komoly hátránnyal indultak a versenyben. Ezek közé tartozott a képzaj, a hibás pixelek viszonylag magas száma, vagy a színek keveredése, ami a képminőség romlását jelentette.

A Sony teljesen új megközelítésből vizsgálta a már leírt technológiát, és sikerült kiküszöbölnie a hibákat. A cég fejlesztői megtartották az előnyös tulajdonságokat, mint a nagyobb Pixelekre jutó fény, és egy új fotódióda segítségével a jel-zaj arányt is sikerült feljavítani +8dB-el (+6dB jel, -2 dB zaj) a Sony jelenlegi CMOS szenzoraihoz képest. Praktikusan arról van szó, hogy a kisméretű, és mellesleg olcsón gyártható érzékelők a megapixelszám növelésével nem nyújtanak jelentősen jobb képet, mivel a pixelek kis mérete miatt egyre kevesebb fény jut rájuk. A Sony első hátsó világítású modellje 5 megapixeles, másodpercenkénti 60 exponálásra képes, és kis mérete ellenére jól látható a tesztképeken, hogy képe nem hogy sötétebb, de világosabb és definiáltabb hagyományos felépítésű társáénál.