Jönnek az utolsó XP-masinák

Milkovits Gábor, 2008. június 16. 19:17

Ahogy közeledik június 30-a, a Windows XP forgalmazásának utolsó napja, a PC-gyártók sietve piacra dobják utolsó XP-alapú gépeiket, így például a Dell is így tesz.

A Dell utolsó fecskéi az Inspiron 530s, Inspiron 530 és Inspiron 1520 noteszgépek lesznek, XP-vel 549, 799 és ugyancsak 799 dolláros áron a tengerentúlon. A laptopok Windows XP Home Edition operációs rendszerrel, Intel processzorral és legalább 2 GB rendszermemóriával fognak rendelkezni. A készülékekből június 18-ig rendelhetnek a kereskedők, mivel a kiszállításnak a Microsoft feltételei szerint 30-áig meg kell történnie. A gyártók a Microsofttal kötött megállapodás értelmében egyes rendszerekhez továbbra is biztosítanak olyan lehetőséget, hogy a Vistáról „ingyen” XP-re váltson a vásárló, ha akar, ehhez azonban ki kell fizetni a gépre telepített Vista árát, ami drágább, mint az XP.

A három új modellel együtt a Dell összesen tizennégy Inspiron, Latitude és Precision noteszgépet, illetve tíz asztali rendszert kínál XP-vel, ami nem kevés, ha azt tekintjük, hogy a szoftvernek már csak hetei vannak hátra. A Microsoft a szuperolcsó laptop-kategóriában néhány hónapja kiterjesztette az XP élettartamát, amúgy azonban a rendszerépítőknek csak 2009. január 31-ig ad ki licenceket, míg a teljes körű terméktámogatás 2009. április 14-ig fog élni.