Pannon: célpontban az egészségügyi kommunikáció

Kovács Attila, 2008. június 17. 17:37

A mobilszolgáltató mai szakmai bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján kiderült, hogy új kommunikációs formákat és tartalmakat keres (és talál). Ennek eredményeként a Pannon GSM bemutatta az ELTE Informatikai Karával, valamint az IQ-MEDicina Zrt.-vel közösen kifejlesztett DataMed egészségügyi adatkommunikációs rendszert.

A Pannon finanszírozásával készült, nemzetközi szinten is innovatív megoldás segítségével a gyógyítási folyamatban résztvevők (orvosok, intézmények, páciensek) elektronikus formában cserélhetnek adatokat, információkat. A DataMed rendszer célja, hogy megteremtse a különböző orvosi-kórházi rendszerek közötti kompatibilitást és a kommunikáció informatikai feltételeit az egészségügyi rendszer azon szereplői között, akiknek eddig nem volt módjuk a közvetlen kapcsolatfelvételre. Így ugyanabba a rendszerbe kapcsolhatók a páciensek és a kezelőorvosok, valamint az intézmények (kórházak, gyógyszertárak), és az orvosi tartalomszolgáltatók is.

A rendszer teljes mobilkommunikációs háttere a Pannon szolgáltatásain alapszik, beleértve ebbe az sms, az mms, a wap és a mobilinternet nyújtotta lehetőségeket. A DataMed portál az adatkommunikáció biztosítása mellett egyben tudásbázisként is működik: segítségével az orvosok hozzáférhetnek a betegek friss, naprakész kórtörténetéhez, a rendszer hozzájárul a megfelelő diagnózis felállításához, információt nyújt a legmegfelelőbb gyógymódokról, valamint letölthető demoanyagokat is kínál.

A szakmai bemutatón Koller György, a Pannon fejlesztési igazgatója szerint: „Az új felhasználási területeket kereső Pannon célja, hogy a lakosság igényeit kielégítő, innovatív távközlési megoldásokat nyújtson. Ennek jegyében számos, társadalmi szempontból hasznos projektben közreműködünk, ilyen például a Pannon Mobil EKG vagy a magzati szívmonitoring. A DataMed is ebbe a sorba illeszkedik: hozzájárul, hogy az egészségügyi rendszerbe bekerülő pácienseket a lehető legmagasabb színvonalon szolgálják ki, az ilyenkor szokásos sorban állás és papírhalmaz nélkül.” 

A PC alapú szerverekre alapozott Datamed internetes rendszerrel kapcsolatos néhány további információ. Az orvosok számára díjmentesen igénybe vehető DataMed portál első fázisában az orvos-orvos, valamint az orvos- kórház relációkat szolgálja ki, és az idei év második felében kerül sor a lakosság, a pácienseknek a rendszerbe való bekapcsolására. A pilotprogram (illetve a rendszer bevezetése) a budapesti Szent Imre Kórház orvosi stábja és a környezetében lévő háziorvosok bevonásával eredményesen folyik. A Datamed használata során az orvosi adatok áramlását mobiltelefonnal lehet engedélyezni (wap, sms, mms révén). A DataMed szolgáltatásban a Pannon kereskedelmi és üzemeltetési partnere az IQ-MEDicina Zrt.