Letöltés.com: Nagy és kis Firefox-rekord

Radics Péter, 2008. június 19. 15:43

Világcsúcsot állított fel június 18-án az „egy nap alatt legtöbbször letöltött szoftver” kategóriájában a Firefox 3 böngészővel a fejlesztő Mozilla Alapítvány. A letöltések számlálója a start utáni második napon már túl van a 11 millión. A program itthon is rekordokat dönt. Közben egy IT-biztonsági cég máris egy kritikus sebezhetőségre hívta fel a figyelmet.

A nagy érdeklődés miatt voltak olyan időszakok, amikor a hivatalos oldalról nehezen lehetett letölteni a böngészőt, ezért több külföldi és hazai oldalon is letölthetővé tették a program telepítőjét. Az érdeklődés Magyarországon is óriási volt. A Letöltés.com adatai szerint a megjelenés óta eltelt másfél nap alatt az új verziót majdnem 3000-szer töltötték le.

A Mozilla Firefox egyébként első verziója megjelenése óta az egyik legkeresettebb program. A Letöltés.com mindenkori, abszolút toplistáján második helyezett, a magyar oldalról majdnem 260 000-en töltötték le az alternatív böngészőt.

A Firefox 3 sebezhetőségére a Tipping Point Technologies hívta fel a figyelmet, ám egyelőre nem közölt róla részleteket, mivel még javítás alatt áll. Annyit azért elárultak a cégnél, hogy a sérülékenység kihasználásához a felhasználónak el kell jutnia egy ártalmas kódot tartalmazó weboldalra vagy meg kell nyitnia egy ilyet tartalmazó e-mailt.