Együttműködés az életvitelt támogató infokommunikációért

forrás Prim Online, 2008. június 19. 18:18

Az eVITA Nemzeti Technológiai Platform (eVITA NTP) és a Magyar Telekom által kezdeményezett Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) vezetői, Somody Imre, Alföldi István és Pukler Gábora mai napon megállapodást írtak alá a két szervezet közötti együttműködés megerősítése érdekében. Az együttműködés értelmében a két szervezet kölcsönösen támogatja egymást az életvitelt segítő infokommunikációs technológiák és alkalmazások, valamint a telemedicina területén zajló fejlesztésekben, a létrejövő termékek és szolgáltatások elterjesztésében, illetve a tárgykörben előkészület alatt álló szabályok, stratégiák és eljárási szokások kialakításában.

Alföldi István, az eVITA NTP operatív irányítását végző NJSZT ügyvezető igazgatója szerint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által a civil társadalom iránti szakmai felelősségvállalás tudatában indított Digitális Esélyegyenlőség programban kiemelt szerepe van az eVITA NTP-nek. Pukler Gábor (Magyar Telekom), az MMKlaszter elnöke kiemelte, a klaszterben kiemelt kutatás-fejlesztési területként jelennek meg az életvitelt támogató infokommunikációs megoldások, amelyekkel a klaszter tagjai közel egyharmada foglalkozik. A klasztertagok egy csoportja jelenleg az időskorúak biztonságos életvitelét támogató távmonitorozó rendszer kifejlesztését készíti el.
 
Ismeretes, hogy az EU több tagországa már 2003 óta szorgalmazza, hogy induljon közös program az ambiens (infokommunikációs) rendszerekkel segített életvitel témakörében, amelyre az Európai Szerződés 169. cikkelye lehetőséget ad. Többéves előkészítés után, 2008. április végén elindult az AAL Közös Program, amelyre az MMklaszter és az eVITA leginnovatívabb társaságai közös kutatás-fejlesztési projektet készítenek el.