Elindította személyes blogját a Yahoo-t kritizáló milliárdos

Kiss Ádám Zoltán, 2008. június 20. 09:39

Carl Icahn, az IT jellegű pénzügyi befektetések fenegyereke, aki legutóbb a Yahoo igazgatótanácsának megbuktatását tűzte ki célul az elmaradt Microsoft-fúzió miatt, hosszú előkészítés után elindította internetes naplóját, ahol igazi mítoszromboló témákat feszeget, és nem takarékoskodik a botrányszagú jelzőkkel sem.

Icahn neve nem ismeretlen az információtechnológiai üzletek iránt érdeklődők fülében, a milliárdos befektető rendkívül kiterjedt részvényportfolióval rendelkezik, így az utóbbi évek számos nagy fúziós folyamatába volt beleszólása. A világ 46. leggazdagabb emberének olyan vállatokban van meghatározó tulajdona, mint a Viacom, a Motorola, a Time Warner, vagy éppen az XO Communications. Az ő nevéhez fűződik például a Time Warner igazgatótanácsának leváltása 2006-ban, vagy a Microsoft-fúzió elmaradása miatti fenyegetés a Yahoo igazgatótanácsával szemben.

A fentiekből is jól látszik, hogy Icahn nem a szabványos, háttérbe húzódó befektető, hanem öntörvényű, a konfliktusokat nem csak felvállaló, de egyenesen gerjesztő üzletember. Míg elveivel lehet egyetértetni, és egyet nem érteni, tény, hogy oldalán feszegetett témái igen érdekesnek tűnnek. A példa kedvéért szemezgetés néhány címből „a vállalati demokrácia mítosza”, „A vállalati igazgatótanácsok megválasztásának abszurditása”, vagy éppen az „A vezérigazgatókról – az antidarviniánus metafora, avagy a legalkalmatlanabbak túlélése”.