Új megvilágítási lehetőségek a Sony Alpha sorozatú vakujával

Kiss Ádám Zoltán, 2008. június 20. 18:02

A vállalat kifejezetten Alpha DSLR családjához szánta az új kiegészítőt, ami a korábbiaknál flexibilisebb megvilágítási lehetőségeket kínál.

A HVL-F58AM egyik legfontosabb jellemzője a Quick Shift Bounce néven reklámozott felfüggesztési rendszer. Ez a korábban is általános vertikális állíthatóság mellett egy igen könnyen kezelhető 90 fokos horizontális irányíthatóságot jelent, vagyis a bal és jobb tükröződő megvilágítás igen egyszerűen elérhető.

A joystickszerű felépítésű HVL-F58AM ISO százas beállításnál az átlagnál jobb 58/105 mm-es értéket produkál, de szinte minden tekintetben fejlettebb elődjénél. A korábbi HVL-F56AM feltöltődési idejénél nem kevesebb mint 55 százalékkal gyorsabb, így mindössze 5 másodpercre van szükség a készenléti állapot eléréséhez, mindezt rendkívül csendesen, így a folyamat nem vonja el figyelmünket a fényképezéstől. Beépített LCD kijelzője 13 százalékkal nagyobb elődjénél a könnyebb leolvashatóság kedvéért.

A HVL-F58AM természetesen vezeték nélküli funkcióval is rendelkezik, így könnyen vezérelhető a géptől távol is, ha erős árnyékokat vagy mélységet szeretnénk vele adni felvételeinknek. Lehetőség van tesztvillantásra is, ilyenkor a felvétel elkészítése előtt megnézhetjük, minden beállítás ízlésünk szerinti-e.

További érdekesség az ASP-C vagy 35 mm-es teljes méretű szenzorokhoz optimalizált funkció, ami a felhasználásnak megfelelően automatikusan szabályozza a fényszöget, ezzel csökkentve a kép szélein tapasztalható eltéréseket. A HVL-F58AM szeptemberben jelenik meg 500 dollár körüli áron, de már a mai naptól előrendelhető a vállalat oldalán.