Olimpiával és földrengéssel fertőz a Storm vírus új variánsa

Kiss Ádám Zoltán, 2008. június 20. 18:33

A hirhedt Storm féregvírus legújabb mutációi kifejezetten kínai témakörű címsorokkal aratnak, a jellemző témák közé tartozik a kínai földrengés, vagy éppen a 2008-as nyári olimpiai játékok.

A biztonságtechnikában régi tapasztalat, hogy egy rendszerbe, épületbe, bármilyen objektumba a legegyszerűbben úgy lehet bejutni, ha a tulajdonos kinyitja az ajtót. A legolcsóbb és leggyorsabb módszer az emberi gyengeségekre épít, ilyen például a kapcsolatok hiánya (I love you címsor), a szexualitás (Britney Spears naked címsor) vagy az emberi kíváncsiság, információéhség, mely a mostani esetben szedi áldozatait.

A rossz hírű Storm féregvírust aligha kell bemutatni, több százezer sikeres támadást tudhat már a háta mögött. A legújabb variánsok egyike a 70 ezer halottat és ötmillió hajléktalant maga után hagyó kínai földrengést használja ki, és egy fertőző linket hordoz magában, mely érdekes videókat ígér.

Egy másik új és igen gyakori mutáció a 2008-as nyári olimpiai játékok témakörét variálja többféleképpen, ám egyvalami közös, a megadott link egy fertőzött weboldalra viszi a felhasználót. A linkre kattintás után a fertőzés automatikus, a felhasználónak már nem kell további lépéseket tennie, az oldal megnyílásakor automatikusan letöltődik a rosszindulatú kód. A fertőzött gépet ezek után a legkülönfélébb módokon lehet kihasználni, jellemző módon zombie támadáshoz vagy spamküldő szerverként.