A Samsung megkezdte a fél terabájtos merevlemezes meghajtók tömeggyártását

Széll Zoltán, 2008. június 21. 10:34

A Samsung megkezdte a világ legnagyobb kapacitású merevlemezes meghajtóinak, a noteszgépekhez fejlesztett új Spinpoint M6 tömeggyártását.

A Spinpoint M6 merevlemezes meghajtó magassága 9,5 mm (megegyezik  szabványokkal) és a masszív 500 GB kapacitást  három 167 GB-os lemezzel biztosítja. A noteszgépgyártók a Spinpoint M6 meghajtókat a noteszgépek millióiba képesek integráni, mivel a Samsung negyedévenkét több millió 2,5 hüvelykes, 500 GB-os merevlemezes meghajtó szállítását tervezi a lapos noteszgépekhez és az egyéb nagy sűrűségű mobileszközökhöz.

A Spinpoint M6 sorozatú 500 GB-os merevlemezes meghajtó a PMR (Perpendicular Magnetic Recording = függőleges mágneses rögzítés) technológiát használja, 5400 rpm forgási sebességgel dolgozik és 8 MB gyorsítótárat, 3,0 Gbps  SATA határfelületet, valamint opcionális szabadesés-érzékelőt tartalmaz.

A Samsung képviselője a Spinpoint M6 bejelentése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vállalat szintén megkezdte a Spinpoint MP2 merevlemezes meghajtók tömeggyártását is. Ez a 250 GB-os noteszgépekbe szerelhető merevlemezes meghajtó 7200 rpm sebességgel működik és 16 MB puffertárat tartalmaz. Teljesítménye a 3,5 hüvelykes asztali merevlemezes meghajtókéhoz hasonlítható. Az új merevlemezes meghajtók a csendes működéshez támogatják a Silent Seek és a NoiseGuard technológiákat. A Samsung 250 GB-os Spinpoint MP2 meghajtók ára 199 dollár.

Mind a két új Samsung mobil merevlemezes meghajtó már kapható.