Sybase: 217 millió forint értékű támogatás a felsőoktatásnak

forrás Prim Online, 2008. június 24. 12:00

A Sybase Products Hungary Kft., a Sybase termékek magyarországi disztribútora 217 millió forint értékű szoftverlicencet - adattárház, adatbázis, fejlesztő- és tervezőeszköz licenceket - adott át a Dunaújvárosi Főiskola Informatikai Intézetének, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolának, hogy ezzel elősegítse a széles körben elterjedt technológiák megismerését és használatát az oktatásban.

A Dunaújvárosi Főiskola Informatikai Intézete a Sybase oszlop folytonos adattárolásra épülő Sybase IQ adattárház, a PowerBuilder üzleti alkalmazásfejlesztő és a PowerDesigner vállalati szintű tervező és modellező eszközének licenceit kapta meg a támogatás keretében, összességében 141 millió forint értékben.

A Sybase magyarországi disztribútora a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola részére 76 millió forint értékben támogatás keretén belül PowerBuilder, PowerDesigner és Sybase IQ szoftvereket, valamint a WorkSpace integrált Java alapú fejlesztői környezet, az Adaptive Server Enterprise nagyvállalati adatbázisszerver és az SQL Anywhere hordozható adatbázisszerver legújabb kiadásait biztosította.

A Dunaújvárosi Főiskola és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatóinak idén ősztől kezdődően lesz lehetősége megismerkedni az iparágban széleskörűen használt Sybase technológiákkal. Ahogy a korábbi, felsőoktatási intézményeknek nyújtott támogatások esetében, a hallgatók a szoftvereket nem csak az intézmény laborjaiban, de hallgatói jogviszonyuk során saját számítógépeiken is használhatják a felkészüléshez.

A Sybase világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektet a felsőoktatás támogatására, ennek jegyében kidolgozta a Deed of Donation Programot, és az elmúlt években az intézményeknek juttatott szoftverlicencek támogatását 80 százalékról 100 százalékra emelte, ami azt jelenti, hogy a felsőoktatási intézmények teljesen ingyenesen juthatnak hozzá a szoftvertermékekhez. E program keretében részesült tavaly 120 millió forint értékű támogatásban az ELTE Informatikai Kara, korábban pedig a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara és a Budapesti Műszaki Egyetem Informatikai Kara.

Az európai és közel-keleti régióban többek között Oroszország huszonkét, Lengyelország tizennyolc és Portugália tizenöt egyetemén folyik valamely Sybase alkalmazás oktatása a Deed of Donation Program keretében, és hazánk szomszédjai is részesülnek támogatásban – legutóbb három szerbiai egyetem jutott összesen 3 millió dollár értékű szoftverlicenchez. A Sybase idén mind Magyarországon, mind a régióban tovább növelte az oktatás támogatására szánt keretet, idén ősszel várhatóan további hazai és határon túli felsőoktatási intézmények juthatnak hozzá a támogatáshoz.