Mégis az IBM maradt az élen a szerverpiacon

Milkovits Gábor, 2008. július 7. 18:43

A Gartner újabb adatok fényében módosította május végén közzétett első negyedévi szervergyártó-ranglistáját, így az új rangsorban a HP helyett továbbra is az IBM az első.

A piackutató bevétel alapján készített statisztikája május végén a Hewlett-Packard-ot hozta ki világelsőnek, mintegy 0,1 százalékkal megelőzve a második IBM-et. A módosított adatok azonban azt mutatják, hogy az idei első negyedévben a kék óriásé lett a szervereladásokból származó globális bevételek 29,4 százaléka, míg a HP kénytelen volt beérni 28,3 százalékkal. A Gartner a javítással együtt sietett közölni, hogy május végi közleményükben is azt írták; „a bevételek alapján a HP és az IBM továbbra is fej-fej mellett áll a globális szerverpiacon”, ez pedig most is változatlanul igaz.

Az élen kialakult sorrend mellett fontos változás az is, hogy az új információk fényében a májusban közöltnél lassúbb ütemű, 4,3 százalék helyett csupán 2,5 százalékos volt a globális szerverpiac gyarapodása 2008 első három hónapjában a neves piackutató szerint.