Havi 50 ezer laptopot veszítenek el az amerikai repülőtereken

Genda Csongor Zoltán, 2008. július 7. 22:02

Egy friss tanulmány szerint az amerikai repülőtereken hetente több mint tízezer noteszgépet hagynak el az utasok, ezek nagy része nem is kerül vissza az eredeti tulajdonoshoz.

A Dell megbízásából a Ponemon Institute által készített felmérés rávilágít arra, hogy mennyire óvatlanok a repülőgépek utasai, hiszen csupán az Egyesült Államokban hetente 10-12 ezer notebook tűnik el a repülőtereken. Ezek egy részét ellopják, másik részét egyszerűen otthagyják, az elvesztett laptopoknak pedig csupán a 30%-a kerül vissza a jogos tulajdonosokhoz. A legtöbb gazdátlan noteszre a várótermekben és a biztonsági átlépőknél bukkan a személyzet. Az elvesztett laptopok több mint felén azonban bizalmas adatok vannak, s aggasztó tény, hogy az utasok kétharmada nem védi jelszóval a hordozható számítógépen lévő fájlokat, sőt 47%-uk pedig másolatot sem készít azokról. Az üzleti felhasználók általában pénzügyi és ügyféladatokat tárolnak a merevlemezen, ezért a notebookok elvesztése komoly adatbiztonsági fenyegetettséget jelent.

A Dell azt ajánlja a repülőterekre érkezőknek, hogy kódolják le noteszgépeiket, és lehetőleg írják rá azokra nevüket, címüket, hogy abban az esetben ha a személyzet megtalálja az elhagyott készülékeket, akkor visszajuttathassák azokat gazdáikhoz.