Leadja monitorüzletágát a Philips

Milkovits Gábor, 2008. július 8. 21:25

A Philips úgy döntött, hogy teljes számítógépmonitor-gyártását átadja a hongkongi székhelyű TPV Technology vállalatnak, amely a márkanévhasználatért cserében jogdíjat fog fizetni a holland cégnek.

A Philips monitorok és laptopképernyők persze már egy jó ideje nem a Németalföldön és még csak nem is Hongkongban készülnek, ám a tervezéstől a marketingig a fizikai gyártáson kívüli tevékenységeket mindeddig mégiscsak a neves elektronikai vállalat hangolta össze. Most azonban mindezeket a feladatokat a TPV-re ruházzák át, amely egyébként 1999 óta a világ legnagyobb monitorgyártója, csak éppen termékeinek túlnyomó többsége nem saját fejlesztés és nem is saját márkanév alatt fut. A vállalatnak legerősebb pozíciói Kínában vannak, azonban éppen a múlt hónapban jelentették be, hogy egy 1800 fős üzem megnyitását tervezik Lengyelországban.

A Philips lépése része azoknak az intézkedéseknek, amelyekkel a vállalat megpróbálja ismét nyereségessé tenni televíziós üzletágát, amely egyre több veszteséget termel az utóbbi időben. Az egyéb ezzel kapcsolatos átszervezésekre nagyjából 66 millió eurót költött a cég az idei második negyedévben. A Philips monitor- és számítógépes megjelenítő-üzletágának tavalyi éves forgalma elérte a 600 millió eurót.