Kevés a környezettudatos mobilfelhasználó

Genda Csongor Zoltán, 2008. július 9. 21:03

A mobilfelhasználók csupán a töredéke adja le régi készülékét a hulladékbegyűjtő helyeken - állapította meg a Nokia legfrissebb tanulmányában.

A vezető mobilgyártó 13 országra kiterjedő átfogó felmérése rávilágít arra, hogy mennyire nem törődnek a környezettel a mobiltelefon-tulajdonosok, hiszen mindössze 3%-uk veszi a fáradságot, hogy leselejtezett készülékét visszaszolgáltassa a recycling program keretén belül. A megkérdezettek háromnegyedének még csak eszébe sem jut ez a lehetőség, sőt ami a legelszomorítóbb, hogy a válaszadók fele még csak nem is hallott az ilyen kezdeményezésekről. A tanulmányból kiderül, hogy élete során minden mobilfelhasználónak legalább 4-5 készülék volt a birtokában, ezek egy része az otthoni kukákban kötött ki, nagy részük viszont még mindig ott lapul valamelyik fiók mélyén.

A Nokia becslései szerint, ha a hárommilliárd telefontulajdonos mindegyike visszajuttatta volna régi készülékét, akkor ezáltal 240 ezer tonna nyersanyagot lehetett volna megtakarítani, hiszen a régi eszközök 60-80%-a még újrahasznosítható volna. A finn vállalat azt tervezi, hogy egy széles körű felvilágosító kampány keretén belül felhívja a felhasználók figyelmét a recycling projektekben való részvétel fontosságára.