Legyen saját webkeresőd!

Genda Csongor Zoltán, 2008. július 10. 18:30

A Yahoo képviselői bejelentették, hogy harmadik fél számára megnyitják a cég keresőtechnológiáját, s így bárki létrehozhatja saját webkeresőjét.

Az IT-konszern nem titkolt terve, hogy új szolgáltatása révén nagyobb piaci részhez jusson. A vállalat nemrég rukkolt elő a SearchMonkeyval, amivel a weboldal-tulajdonosok befolyásolhatják saját site-juk megjelenését a találati listában, a most bemutatott BOSS ("Build Your Own Search Service") pedig lehetővé teszi másoknak, hogy használják a Yahoo keresőindexét. Itt azonban az üzemeltetőknek már nagyobb szabadságuk van, ugyanis megváltoztathatják az eredmények sorrendjét, melyeket más forrásból származó információkkal is kiegészíthetnek. A szolgáltatást igénybe vevők hozzáférhetnek a BOSS révén a web-, kép- és hírkereső-modulokhoz.

A Yahoo közleménye szerint az API megnyitása számos előnnyel jár, hiszen egy hasonló keresőinfrastruktúra kifejlesztése hozzávetőlegesen 300 millió dollárba kerülne, ők pedig ingyen elérhetővé teszik azt az érdeklődők számára. A keresőóriás egyetlen egy feltételhez köti a technológia használatát: a találati lista mellett saját hirdetéseit szeretné látni a vállalat.

A www.hakia.com cím alatt elérhető webkereső már a Yahoo keresőalgoritmusával működik. Részletes információk itt.