Egyre népszerűbb az XP az Amazonon

Milkovits Gábor, 2008. július 10. 20:31

A hivatalos Microsoft-forgalmazás június 30-i lejártával egyre népszerűbb a Windows XP az Amazon online kereskedelmi portálon, olyannyira, hogy a héten az előkelő 15. helyre lépett elő a szoftvertermékek között.

Az előző generációs Windows operációs rendszerhez a Microsoft június 30-a óta már nem ad ki újabb licencet, azaz a forgalmazók ezután már csak meglévő készleteiket értékesíthetik. Ebből egyelőre még bőven elegendő van; a Cnet újságíróinak utánajárása alapján a legtöbb szoftverkereskedőnél kapható még az XP. A számítógépekre előre telepítve viszont már gyakorlatilag mindenhol csak Vista van, illetve arra van még lehetőség, hogy az ember egy Vista-rendszerű gépre telepítse föl az XP szoftvert, természetesen a Vista árának megfizetésével. Sokan azonban azok közül, akik ragaszkodnak még az XP-hez, ennél jobb lehetőségnek tartják, ha inkább vesznek egy csak hardveres konfigurációt vagy egy Linux-os masinát, majd erre telepítik a dobozos XP-t. Nos ők azok, akik miatt az XP Home Edition a napokban az előkelő 15, a Professional pedig a 21. helyre lépett elő az Amazon internetes kiskereskedelmi oldal szoftveres népszerűségi listáján.

A legnépszerűbb Vista-verzió, a Home Premium ugyanakkor csak a 41. helyen áll ugyanezen a listán; az összehasonlítás persze nem sportszerű, mivel a Vista az újonnan árusított PC-k túlnyomó többségén előre van telepítve. Az Amazon szoftverlistáját egyébként a Microsoft Office Home and Student Edition (for Windows) vezeti, míg a Mac OS X Leopard operációs rendszer a hetedik.