Elbocsátások a Sunnál

Milkovits Gábor, 2008. július 13. 18:01

A Sun Microsystems mintegy ezer amerikai és kanadai dolgozójától vált meg a héten és további 1500-2500 embert tervez elbocsátani világszerte a közeljövőben.

A későbbi leépítésekre Európában, a Közel-Keleten és Afrikában kerül sor. A szervereket, szoftvereket és kapcsolódó szolgáltatásokat forgalmazó vállalat összesen globális munkaerejének nagyjából hét százalékát tervezi elbocsátani működésének hatékonyabbá tétele érdekében. A Sun a szerverpiac általános növekedése közepette, általános meglepetésre, 34 millió dolláros veszteséget termelt az idei első negyedévben. A cég illetékesei az amerikai gazdaság gyengélkedésével magyarázták a gyenge szereplést, ám azért mégiscsak elindítottak egy elbocsátásokkal járó átszervezést. Ezzel kapcsolatban siettek kiemelni, hogy minden esetben körültekintő vizsgálat előzte meg az intézkedést és a leépítések a vállalat munkaerejének összes elemét érintették, az egyszerű dolgozóktól a legfelső szintekig. Ezzel együtt mindeddig nem neveztek meg egyetlen olyan igazgatót, vagy alelnököt sem, aki most az utcára került.

Jonathan Schwartz vezérigazgató a cég első negyedévével kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, hogy miközben a forgalmuk 40 százalékát kitevő amerikai piacon közel 10 százalékkal visszaestek a bevételeik, addig például Indiában 30 százalékos növekedést realizáltak. Schwartz igyekezett hangsúlyozni, hogy a helyzetből a kiutat egyrészt az Amerikán kívüli piacokon való további terjeszkedés, másfelől pedig az olyan új termékek és szolgáltatások bevezetése jelenthetik, mint amilyen például a Niagara szerverplatform, vagy az Open Storage kezdeményezés.