Lassúbb növekedést jósol a mobilpiacon a Gartner

Milkovits Gábor, 2008. július 14. 21:02

A Gartner piackutató szerint a világgazdaság növekedésének lassulása rányomja bélyegét a mobilpiacra is, így a május végi 10-15 százalék helyett most csak 10-11 százalékos gyarapodást jósol 2008-ra.

A Gartner mostani negatív korrekcióját több kedvezőtlen bejelentés is megelőzte. A Nokia még áprilisban jelezte, hogy a készülékeladások folyamatos növekedése ellenére az egyre alacsonyabb árak miatt a mobilpiac pénzben kifejezhető értéke csökkenhet az idén. Ezután, június 27-én a Sony Ericsson, az ötödik legnagyobb forgalmat bonyolító mobiltelefon-gyártó jelentette be, hogy az idei második negyedévben egyáltalán nem számít nyereségre, mivel a drágább készülékei iránt mutatkozó kereslet visszaesőben van. Most hétfőn pedig, a Gartner bejelentését megelőzően a Salcomp, az abszolút piacvezető mobilakku-töltő gyártó jelezte, hogy idén alacsonyabb nyereséggel számol, mint 2007-ben. Antti Salminen, az öt vezető mobilgyártó mindegyikének szállító Salcomp vezérigazgatója azzal indokolta a módosítást, hogy a tőlük vásárló cégek közül többen szintén lefelé korrigálták eladási prognózisaikat. A hírre reagálva a társaság papírjainak értéke 13,9 százalékpontot esett a tőzsdén, Salminen ennek ellenére óva intette a befektetőket attól, hogy mindebből általános következtetést vonjanak le a mobilpiac egészére vonatkozóan.

A toronymagas piacvezető Nokia egyébként, hála a fejlődő térségekben elért sikereinek, erős, 16 százalékos bevételnövekedést hozó második negyedévről készül beszámolni július 17-én. A Sony Ericsson július 18-án, az LG 21-én, a Samsung 25-én a Motorola pedig 31-én teszi közzé hivatalos második negyedévi üzleti eredményét.