Újabb Microsoft-ajánlatot utasított vissza a Yahoo - Icahn az igazgatótanács leváltását kezdeményezte

Kiss Ádám Zoltán, 2008. július 15. 08:01

A keresővállalatot újabb ajánlattal kereste meg a Microsoft, ám ez is elutasításra került, ezek után a milliárdos részvényes Carl Icahn beváltva korábbi fenyegetését, indítványozta az igazgatótanács leváltását.

A Microsoft meg nem szellőztetett tárgyalásai során alakította ki a legutóbbi ajánlatot. Ez kicsit összetettebb, mint a korábbi egyösszegű ajánlattétel. A szoftvercég 1 milliárd dollárt fizetett volna azonnal a keresőrészlegért a Yahoonak, majd öt éven át évi 2,3 milliárd dollárt. Ezen felül a cég 3,9 milliárd dollárnyi részvényét vették volna meg, majd 2,8 milliárdot hitelállományából, és mindeközben a Yahoo saját tartalmaihoz fűződő jogviszonya nem változott volna. Azoknak az elemzőknek volt tehát igazuk, akik a függetlenségpárti igazgatótanácsi tagok és részvényesek megnyugtatása miatt egy részleges vételi ajánlatot valószínűsítettek. A Yahoo azonban ismét kikosarazta a vevőjelöltet, kijelentve, hogy hajlandó tárgyalni egy kizárólag a kereső részt érintő üzletről, vagy teljes felvásárlásról legalább 33 dolláros részvényenkénti árfolyamon, szemben az első 31 dolláros ajánlattal. A Microsoft azonban mind a két változatot elutasította.

Azok után, hogy a Yahoo kemény szavakkal utasította vissza az első alkalommal a Microsoftot, majd a szoftvercég kijelentette, hogy nem is érdekli igazán a Yahoo, egy újabb ajánlat visszautasítása már ténylegesen a viszony megromlásához vezethet. Különösen azok után, hogy a mostani elutasítás miatt a Microsoft felvásárlást pártoló Carl Icahn valóban indítványozta az igazgatótanács leváltását, tehát személyes vizekre terelődött az ügy. Icahn már korábban is megszellőztette ezt az ötletét, de a mostani elutasításig kivárt a tényleges cselekvéssel. Szerint e a vezetőség jelentős része személyes okokból akadályozza meg a fúziót, és ez nem a részvényesek érdekeit szolgálja, így távozniuk kell.

Az ügy végkimenetele még egyáltalán nem világos, hiszen a Microsoft a jelek szerint még korántsem adta fel, másrészt a Yahoo-t nem kereste meg egyetlen ilyen kaliberű befektető sem, tehát ők is kicsit lépéskényszerben vannak. A képletet tovább bonyolítja Icahn fellépése, valamint az a hír, miszerint a Microsoft a részvényesek körében is szövetségeseket keres. Jelen pillanatban az valószínűsíthető, hogy mindkét fél keményen odamondogat a másiknak és háttértárgyalásokat folytat, akár egymással is a nyilvánosság kizárásával, de érdemi döntések csak augusztus 1. után várhatók, mivel erre az időpontra halasztották a Yahoo nyár elejére esedékes közgyűlését.