A Toshiba hivatalosan forgalomba hozta az első Cell GPU-s laptopot

Milkovits Gábor, 2008. július 15. 21:09

Az előzetes bejelentések sora után a Toshiba hivatalosan forgalomba hozta az első olyan noteszgépet, amelybe a PlayStation 3-ból ismert Cell processzor grafikus csipjei kerültek beszerelésre.

A Qosmio G55 az IBM, a Sony és a Toshiba által közösen kifejlesztett Cell-re is integrált SpursEngine SE1000 GPU-kkal van felszerelve, amit egyébként még tavaly szeptemberben jelentett be a cég. Az SE1000 négy, úgynevezett „szinergisztikus jelfeldolgozó elemnek (SPE)” elnevezett magot tartalmaz a Cell-en elhelyezett nyolcból. A GPU emellett egy olyan integrált memória-kontrollerrel rendelkezik, amely a csipmagokat 12,8 gigabit/s-os sebességgel képes összekötni az egyenként 128 MB-os Rambus XDR memóriával. Talán a legérdekesebb tulajdonsága azonban az, hogy a négymagos grafikus lapka képes az MPEG 2 és a H.264 mozgóképfájlok 1080p teljes HD kódolására és dekódolására oly módon, hogy akár a normál felbontású videókból is 1080p-t tud csinálni. A Toshiba ezt az „ál-HD” képfelbontást „Super-resolution-nek” keresztelte el; a piacon már léteznek hasonló trükkel élő GPU-k, a Toshiba szerint azonban az ő SpursEngine lapkájuk jobb teljesítményt nyújt ezeknél.

A fentiek mellett a Toshiba sajtóközleményében még három, a grafikus lapkához szorosan kapcsolódó funkciót emelt ki a laptoppal kapcsolatban. Egyfelől a mozgókép-formátumok mindenféle HD, vagy normál formátumba történő azonnali átkódolhatóságát, másrészt a videók arcfelismerés alapján történő automatikus rendszerezését, harmadsorban pedig azt, hogy a mozgóképes tartalmak kezelése billentyűzet, egér vagy bármilyen más beviteli periféria helyett egyszerű kézmozdulatokkal elvégezhető, mivel a beépített webkamera előtt tett gesztusokat a gép automatikusan a megfelelő parancsokká képes lefordítani.

A Cell processzor csipjeit felhasználó GPU-val, Intel Core 2 Duo processzorral és NVIDIA GeForce 9600M grafikus kártyával felszerelt Toshiba Qosmio G55 a bejelentéssel egy időben piacra kerül az Egyesült Államokban, 1299,99 dolláros induló áron.