2 és fél éves letöltendő börtönbüntetés spamküldésért

Kiss Ádám Zoltán, 2008. július 16. 20:00

Egy amerikai szövetségi bíróság 30 hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy férfit, aki 1,2 millió felhasználót zaklatott kéretlen leveleivel.

A New York-i férfi még 2005 során küldött szét legalább 1,2 millió AOL-felhasználónak kéretlen leveleket. A Time Warner cégcsoporthoz tartozó America Online kijátszására a férfi társával, a New Jersey-i Todd Moellerrel egy számtalan szervert egyszerre foglalkoztató rendszer üzemeltetetett, így gyorsan változtathattak a levelek címsorán és tartalmi elemein, ezzel folyamatosan megkerülve az AOL spamszűrőit.

A nagyüzemi spamküldésért most elítélt 27 éves Adam Vitale a másik elkövető Moellerrel együtt azért részesült ilyen súlyos büntetésben, mert nagyon is kézzelfogható anyagi hasznon vezérelte tetteiket. Megállapodásaik során a levelek révén értékesített szolgáltatások és termékek árának felét kapták meg, súlyosan megsértve a szövetségi spamellenes törvényeket. Todd Moeller pere már az elmúlt év novemberében lezárult, őt némileg enyhébb ítélettel 27 hónapra ítélték, Vitale a súlyosabb, 30 hónapos börtönbüntetés mellett még jelentős pénzbírságot is köteles fizetni az America Online-nak, 180 ezer dollár összegben.