Egyetlenegyszer írható memóriakártya

Kiss Ádám Zoltán, 2008. július 16. 20:36

A flashkártyák világában magától értetődő tulajdonság az újraírhatóság, hiszen éppen ebből a célból jöttek létre, most azonban egy szándékosan csak egyszer írható példány is megjelent a piacon.

Amikor a többnyire multimédiás tartalmak tárolásáról van szó, kevés megbízhatóbb megoldás van, mint egy flashmemória alapú kártya. Éppen ezen a gondolatmeneten haladt tovább a SanDisk, amikor megalkotta a biztonsági másolatok készítésére szánt egyszer írható, sokszor olvasható WORM (Write Once Read Many) termékcsaládot. A vállalat szerint ezek a modellek akár 100 éven át megőrizhetik a rajtuk tárolt adatokat.

Aki járatos a témában, annak ismerősek ezek a szavak, egy másik cég szintén ilyen kijelentést tett, a vállalat Philips volt, a vonatkozó termék pedig a CD lemez. A Compact Discről már kiderült, hogy a gyárilag nyomott példányokat is akár már 15 év után kikezdheti az idő, így a SanDisk állítását is csak az idő tesztelheti le.

A GB-os kártyák világában meglepően kis kapacitással, maximálisan 128 MB-os tárolóhellyel rendelkező WORM kártyákat leginkább bíróságok, rendőri szervek, vállalatok és kórházak archívumának szánták, de a felhasználási kör természetesen a végfelhasználókra is kiterjedhet, főként ha később nő a kapacitás. Erre azonban nincs garancia, mivel lehetséges, hogy a kis méret összefügg a tartóssággal, ám erről még nem nyilatkozott a gyártó, ahogy a pontos megjelenési dátumról és az árakról sem.