Újabb EU-eljárás indul az Intel ellen

Kiss Ádám Zoltán, 2008. július 16. 21:08

Az Európai Unió a világ legnagyobb processzorgyártó vállalatának fő riválisával szembeni üzleti magatartását kifogásolja.

A The Wall Street Journal értesülései szerint az EU hivatalosan csütörtökön jelenti be az újabb vizsgálat hírét. Az Intel ezzel nehéz helyzetbe kerülhet, mivel a jelenlegi amerikai republikánus adminisztráció hatóságainál jóval szigorúbb európai szervek már most is eljárást folytatnak a processzorgyártó ellen.

Az egyelőre nem pontosan körvonalazott vádak szerint az Intel valamilyen kedvezményben részesítette az európai kereskedőket, amennyiben nem vásároltak a rivális Advanced Micro Devices termékkínálatából. Az ügy azért is kínos, mert ugyan az Intel évek óta magabiztosan vezeti a piacot, az utóbbi időszakban azonban fejlesztési problémák miatt erőre kapott az AMD is, így könnyen felmerülhet a gyanú, hogy nem csak a technológiai vezető szerep áll a kitűnő értékesítési eredmények mögött.

A vállalat üzleti gyakorlatát különböző szinteken, de árgus szemekkel figyelik az USA, Dél-Korea, és Japán hatóságai is. Az Intel szóvivője nem reagált érdemben a hírre, de kijelentette, hogy hitük szerint mindenben a törvényeknek megfelelően jártak el.