Konzolcsata az E3 kiállításon

Milkovits Gábor, 2008. július 16. 21:44

Habár a Los Angeles-i E3 kiállítás tavaly óta már nem az a látványos és nyilvános videójáték-seregszemle, ami korábban volt, a játékkonzol-gyártók így is több fontos bejelentést időzítettek a rendezvény idejére.

Először, még a megnyitás előtt a Microsoft jelentette be, hogy Amerikában 299 dollárra csökkenti a 20 GB-os Xbox 360 árát, illetve augusztusban bevezet egy új, 60 GB-os modellt 349 dolláros áron. Ezt követően, hétfőn azt a sokakat meglepő bejelentést tették, hogy az Xbox 360-ból teljes életciklusa során több példány fogy majd, mint a rivális PlayStation 3-ból. Az elemzők többsége ugyanis úgy gondolja, hogy a PS3 fokozatosan behozva hátrányát hosszú távon végül mégiscsak a konzolpiac első számú szereplője lesz, akárcsak elődje, a rendkívül sikeres PS2.

A Sony kedden gyorsan rátromfolt a Microsoft bejelentésére, amikor illetékesük kinyilatkoztatta, hogy videóletöltő szolgáltatást indítanak a PS3-hoz, emellett pedig szeptemberben egy 80 GB-os merevlemezzel ellátott verziót is piacra dobnak a mostani 40 GB-ossal azonos, 399 dolláros áron. A 40 GB-os modellt ezután fokozatosan kivonják a forgalomból. Az új szolgáltatás révén a felhasználók a Sony Pictures, a Warner Bros. és a 20th Century Fox filmjeit tölthetik majd le konzoljuk merevlemezére, továbbá népszerű televíziós műsorokat és sorozatokat is. A megoldással a Sony nyilvánvalóan a Microsoft népszerű Xbox Live online szolgáltatásának szeretne konkurenciát támasztani, ami a 120 GB-os Xbox Elite-tel párosulva eddig valóban előnyt jelentett a PS3 által kínált funkciókkal szemben.

Eközben a Nintendo sem kívánt adós maradni újdonságokkal a kiállításon, így több új játékprogramot, illetve egy újfajta Wii-távvezérlőt is bemutatott. A ’Wii Music’ nevű játékban a játékos több mint 60-féle hangszert szólaltathat meg a Wii Remote és a Wii Balance Board távvezérlők segítségével. A ’Wii Sports Resort’ a népszerű ’Wii Sports’ utódjaként az első olyan Wii-játék, amelyben a felhasználók az új Wii MotionPlus távirányítót használhatják. A Wii MotionPlus több-tengelyes mozgásérzékelője révén a Wii Remote-nál pontosabban képes követni a kézmozdulatokat és lehetővé teszi azok élő időben történő átvitelét a játékba, illetve a képernyőre. Az új játékprogramok és a távvezérlő jövő tavasszal kerülnek piacra.

A Nintendo-rajongók közül többen is csalódottak voltak a bejelentések hallatán, mivel ezeknél nagyobb szenzációra számítottak. Nem került például bemutatásra az az állítólagos új DS hordozható játékgép sem, amelyről tavasz óta keringenek hírek az internetes sajtóban. A hírforrások szerint az új DS nagy valószínűséggel alkalmas lenne zenehallgatásra és mozgóképek lejátszására, illetve külső hardvereszközök (merevlemez vagy optikai meghajtó?) is csatlakoztathatók lennének hozzá.