Az Opera kiadta mobilböngészőjének 9.5 béta tesztváltozatát

Milkovits Gábor, 2008. július 17. 21:09

Az Opera minden különösebb hírverés nélkül kibocsátotta mobilkészülékekre szabott böngészőprogramjának 9.5 verzióját, egyelőre béta tesztváltozatban.

Az Opera úttörőnek számít a mobilböngészők terén és a 9.5 béta is számos újdonságot tartalmaz, amelyek közül több már megjelent a szintén mobilokhoz kifejlesztett Opera Mini 4-ben. Ezek közé tartozik a betöltéskori teljes weboldalas megjelenítés, valamint az érintőképernyős vezérlés eddiginél szélesebb körű támogatása, beleértve az egyszerűbb részletkinagyítást, illetve a nézet egy mozdulattal történő átfordítását állóról fekvőre. További plusz funkciók az URL címek automatikus kiegészítése és az egyablakos böngészés, valamint az, hogy a weboldalak elmenthetők majd az így rögzített változatok offline is megnézhetők; csupa olyasmi, ami nem is olyan régen még a PC-böngészőknél számított újdonságnak. A későbbiekben a végleges verzió a Flash videók lejátszását is támogatni fogja a Symbian és Windows Mobile rendszerű készülékeken, illetve beágyazott Google Gears alkalmazással is rendelkezni fog, ezek azonban a bétán egyelőre nem elérhetők.

Jon von Tetzchner, az Opera vezérigazgatója az új szoftverrel kapcsolatban elmondta, hogy a böngésző teljesen megújult kezelőfelületet és a korábbinál gyorsabb böngészést biztosít a felhasználóknak. A béta ugyan egyelőre nem száz százalékig stabil, azonban kipróbálását mégis mindenkinek ajánlja a cég. Az alkalmazás innen tölthető le, természetesen ingyen.