Samsung-Sun NAND csipek szerver SSD-khez

Milkovits Gábor, 2008. július 17. 22:04

A Samsung a Sunnal együttműködve olyan speciális flashmemória-lapkákat fejlesztett ki, amelyek kifejezetten a nagy adatforgalmat bonyolító szerverekhez gyártásra kerülő flash SSD háttértárakhoz lehetnek ideálisak.

Az új memóriacsipek egyszintű cellás (SLC) NAND flash technológián alapulnak, ami jóval gyorsabb és életciklusa során sokkal több írási és törlési folyamatot engedélyez, mint az egyes laptopokban már használt többszintű cellás (MLC) flash SSD szilárdtest-lemez meghajtók. Igaz persze, hogy ez utóbbiak relatíve olcsóbbak és egyúttal adott méretben nagyobb kapacitást kínálnak, a szerverek esetében azonban mások az elsődleges szempontok. Jim Elliott, a Samsung Semiconductor alelnöke az új termékkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy rendkívül tartós, megbízható és energiatakarékos megoldást kínál az olyan szerveralapú megoldásokhoz, ahol nagy mennyiségű, állandóan változó információt kell feldolgozni. Ilyen lehet például az internetes keresőprogramok vagy videómegosztó oldalak üzemeltetése; Elliott szerint a csipre épülő flash SSD-k száz százalékkal energiatakarékosabbak lehetnek a hagyományos merevlemezes meghajtóknál, ami egy nagy volumenű tartalomszolgáltató esetében komoly megtakarítást jelenthet.

A csipek fizikai termékekben történő megjelenéséről egyelőre nem ismertettek hivatalos menetrendet, mindenesetre Michael Cornwell, a Sun flashmemóriáért felelős főmérnöke azt ígérte, hogy kiemelt terveik között szerepel a technológia integrálása szerver- és adattároló termékeikbe.