Távozik az AMD éléről Hector Ruiz

Milkovits Gábor, 2008. július 18. 11:41

Hector Ruiz vezérigazgató az AMD második negyedéves eredményéről beszámoló konferenciahívás folyamán bejelentette, hogy lemond posztjáról, amelyet Dirk Meyer eddigi operatív igazgató vesz át.

Ruiz ugyanakkor nem vonul még nyugdíjba, hanem megmarad az igazgatótanács elnökének, azzal a speciális feladattal, hogy felügyelje a cég szerkezetátalakítását, amelynek részleteiről mindeddig nem árultak el túl sokat. Emellett valószínűleg továbbra is ő képviseli majd az AMD-t az Intel ellen évek óta nemzetközi szinten zajló monopóliumellenes eljárásokban is. Ruiz lemondása minimum január óta a levegőben lógott, amikor nemcsak komoly veszteségről és értékcsökkenésről kellett beszámolnia a társaságnak, hanem egyúttal technikai okok miatt kénytelen volt elhalasztani a kulcstermékeknek szánt, négymagos Barcelona Opteron szerver- és Phenom asztali processzorcsaládok piaci premierjét.

Hector Ruiz korábban a Motorola elnöke és operatív igazgatója volt és 2002-ben vette át az AMD vezetését a legendás alapítótól, Jerry Sanderstől. A cég élén eltöltött idejét sikerek és kudarcok sűrűn váltakozó egyvelege jellemezte. A vállalat ezalatt, főként az Opteron szerverlapkák sikerére alapozva, ’futottak még’ szereplőből komoly tényezővé vált a számítógépes processzorpiacon, ugyanakkor az utóbbi időszakban folyamatosan veszteséget veszteségre halmoznak, elsősorban mert a késedelmes termékbevezetések miatt a rivális Intel több kategóriában is jelentős előnyre tett szert.

Dirk Meyer új vezérigazgató mindeddig leginkább mérnöki munkájával szerzett érdemeket a vállalatnál; többek között az ő nevéhez fűződik az AMD 64-bites architektúrájának megalkotása, amely oly sikeressé tette az Opteron szerverprocesszorokat. Kérdés azonban, lesz-e elég ereje megbirkózni a csipgyártó előtt tornyosuló feladatokkal. Egyszerre kellene ugyanis megint nyereségessé tenni a vállalatot, illetve átvenni a kezdeményezést az Intel-től egyes termékkategóriákban a hosszú távú siker érdekében. Ez azonban korántsem lesz egyszerű feladat, mivel a nagy rivális korábbi hibáiból okulva jelentősen felgyorsította termékfejlesztési munkáját, gőzerővel folytatja például az átállást a 45 nanométeres gyártási technológiára, aminek az AMD még csak az elején tart.