Műanyag tranzisztor: nyitva az út a mesterséges bőr és a humanoid robotok előtt

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 18. 18:04

Közeleg a perc, hogy műanyag helyettesíti a szilíciumot a tranzisztorok alapanyagaként - az újítás valóságos forradalmat hozhat az elektronikai iparba.

Marianna Korzov és David Andelman, a Tel-Aviv-i Egyetem, valamint Rafi Sikler, a Ben Gurion Egyetem munkatársai a Physics című folyóiratban jelentették meg az új anyaggal kapcsolatos elemzésüket a jövő felhasználási területeiről.

Az áramot vezető műanyagok iránti kereslet vélhetően lélegzetelállító ütemben növekszik a közeljövőben, a becslések szerint piaca 15,5 milliárd dolláros forgalmat elérve megtízszereződik 2014-re.

Hosszú ideig a műanyagra mint ideális szigetelő jellegű - vagyis az áramot vezetni képtelen anyagra gondoltak, míg végül a hetvenes években végzett néhány kísérlet bebizonyította, hogy bizonyos körülmények között kiváló vezetők is lehetnek. Ugyanakkor több mint harminc évnyi technológiai fejlődésre volt szükség ahhoz, hogy a "játékos" kísérlet eredményét fel is használhassák flexibilis kijelzők, magas minőségű vagy éppen mindössze egy centiméter vastagságú televíziók gyártására.

A fejlődő tudományág, a bionika is igényt tarthat a különleges tulajdonsággal rendelkező plasztikra: segítségével ugyanis olyan robotok állíthatók elő, amelyeknek speciális műanyagból készült bőre az emberi tapintáshoz hasonlóan működhet.

"Arra számíthatunk - írják az elemzők -, hogy ezek az anyagok lassacskán átveszik a szilícium és a fém szerepét, s ezzel egészen új technológiai lehetőségek nyílnak meg előttünk."