TL9: analógműszeres kompakt a Samsungtól

Kiss Ádám Zoltán, 2008. július 18. 19:05

A vállalat legújabb kompaktja rendhagyó megoldást használ a memória és az akku töltöttségének kijelzésére, analóg mutatós műszerekről lehet leolvasni az értékeket.

A Samsung megújította kompakt kínálatát, a legtöbb gép többnyire a korábbi modellek némileg frissített változata, ám a 10,2 megapixeles TL9 azzal emelkedik ki közülük, hogy ez a gép a vállalat kisgépei között bevezeti az újfajta analóg szolgáltatást. A megoldás előnye, hogy könnyen figyelemmel kísérhetjük a két legfontosabb készenléti mutatót, hiszen akár a még elérhető memória, akár az akku lenullázódásával lehetetlenné válik további felvételek készítése. A kis gép optikai és digitális stabilizátorral is rendelkezik, és akár 3200-as ISO érzékenységre is képes, ám csak 3 megapixeles felvételek esetén.

A gép többi mutatója átlagosnak mondható, hiszen csak 800x592 pixeles SVGA videofelvételeket készíthetünk vele, ami ugyan továbblépés a 600x400-as körüli korábbi szabványhoz képes, ám messze van a gyengébb, 720P HD formátumtól, nem is beszélve a ma már terjedő 1080i, vagy 1080p-ről, ami a jelek szerint nem sokáig lesz a videokamerák kiváltsága. A TL9-ben megtalálható a már kötelezőnek számító arcfelismerés, 13 gyári beállítás a különböző fotótémákhoz, és a szabványos 2,7 inches LCD kijelző. A TL9 280 dolláros árába azonban nem fért bele a gyártó drágább gépeiben használt Schneider-Kreuznach optika, a vállalat saját 5x-ös zoomos lencséjét építették a gépbe, ám a fényképező rendelkezik MP3 lejátszási, szövegmegjelenítési és diktafon képességekkel is.