Atom-gyilkos CPU-n dolgozik az AMD

Milkovits Gábor, 2008. július 19. 21:31

Dirk Meyer, az AMD frissen kinevezett vezérigazgatója rögtönzött székfoglaló beszédében megerősítette, hogy vállalata egy szuper-energiatakarékos processzoron dolgozik ultra-hordozható laptopokhoz.

A ’Bobcat’ kódnevű lapkáról még több mint egy évvel ezelőtt, a 2007-es tajvani Computex kiállításon beszélt Henri Richard, az AMD alelnöke és kereskedelmi igazgatója. Azóta azonban szinte semmit sem lehetett hallani a csippel kapcsolatos tervekről, amelyet egyébként Richard akkor még az idei évre ígért. Most viszont Meyer úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az Asus Eee-hez hasonló kisméretű hordozható rendszerekbe szánt CPU-ról novemberben közölnek majd bővebbet, ami nem sok reménnyel kecsegtet egy esetleges 2008-as premierrel kapcsolatban.

A brit ’The Register’ híroldal értesülése szerint a Bobcat egy egymagos, 64-bites processzor lesz, első változatban 1 GHz-es órajellel, 128 kB L1 és 256 kB L2 gyorsítótárral, 800 MHz-es HyperTransport linkkel, valamint 400 MHz-es DDR2 csipeket kezelő, integrált memória-kontrollerrel. A legérdekesebb, hogy a 812-tűs, 27 mm2-es BGA tokban ülő CPU energiafogyasztása maximálisan 8 watt lesz; ez ugyan elvileg több mint az Intel Atom N270 2,5 wattja, azonban utóbbi egy 6 wattos northbridge-hez csatlakozik, ami így tulajdonképpen ugyanannyit tesz ki.

Elemzők szerint lenne is megfelelő kereslet az AMD Bobcat iránt, különösen azután, hogy az Intel tesztelési kapacitásproblémák miatt egyelőre nem tud a számítógépgyártóknak elegendő Atom csipet szállítani. Eközben az ultra-kisméretű laptopok hallatlan népszerűségnek örvendenek, így az Asus például még mindig kénytelen egyes Eee rendszereit a régebbi és nem is igazán ezekhez a készülékekhez szabott Celeron lapkákkal forgalmazni, míg a HP ebben a kategóriában a VIA C7-M processzorát választotta.