Informatikai rendszer a Homokháti Kistérségben

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 21. 09:12

Átadták a Homokháti Kistérség Többcélú Társulás kistérségi informatikai hálózatát pénteken Mórahalmon.

A Homokháti Kistérség még a 2000-es évek elején "intelligens kistérség" fejlesztési programba kezdett. Ez túlmutat a települések informatikai hálózatának kiépítésén, hiszen a helyi sajátosságok figyelembe vételével a vidékfejlesztés komplex eszközévé vált - mondta el a település polgármestere az MTI-nek.

Nógrádi Zoltán (FIDESZ) kifejtette: a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása a térség valamennyi települését érintő hálózat létesítésére pályázott, 190,875 millió forint bruttó összköltségen. A megvalósult beruházás által lehetővé vált valamennyi érintett településen, hogy a lakossági, üzleti és közigazgatási ügyfelek egy kistérségi hálózaton keresztül jussanak internet-hozzáféréshez, emellett belső telefonhálózathoz.

A most átadott informatikai hálózat egy optikai rendszer, ami behálózza a Homokhátságot. Elsősorban az e-önkormányzati rendszer fut rajta, így elérhetővé válnak otthonról is az elektronikus közigazgatási folyamatok. Emellett a szociális ellátásban, például a jelzőrendszeres idősgondozásban is segítséget jelenthet. De szolgálhatja a lakosságot biztonsági kérdésekben, például a térfigyelő kamerarendszer kialakításával, és lehetőség van IP telefon használatára, kedvezményes internet-szolgáltatásra. A hálózathoz mikrohullámú internet-rendszer csatalakozik, amellyel a tanyavilág legtávolabbi zugában is elérhetővé válik a kistérség 26 ezer lakosa számára a világháló.

A rendszer több mint tízezer végpontra ad lehetőséget. Egyelőre még csak az önkormányzatok kerültek be a hálózatba, és azok az információs pontok, ahonnan a mikrohullámú internet további hálózatokat képez, de hamarosan a rendszer további eleme is kapcsolódik - tette hozzá a polgármester.