Cégeljárás: az e-ügyintézés átalakította a bíróságok feladatait

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 22. 08:50

Az e-ügyintézéssel átalakult a cégbírók feladata: miután ma már a regisztrációt zömében számítógépek végzik, így másik feladatukra, a törvényességi felügyeletre koncentrálhatnak - hangzott el hétfőn, a Budapesti Ügyvédi Kamaránál tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter rámutatott: július 1-jétől teljesen elektronikussá vált a cégeljárás, ezzel a bíróságok közhatalmi funkciójának egy része szolgáltatássá változott. A bírósági elektronizálás eddigi költségei az elmúlt másfél évtized alatt több milliárd forintra rúgtak - válaszolta egy kérdésre a miniszter. Az idén a költségvetés tartalékából 60 millió forintot használtak fel a közvetlen cégbírósági technika fejlesztésére, de előkészítés alatt áll egy olyan uniós projekt, amely modernizálja a teljes bírósági számítástechnikai rendszert - tette hozzá.

Vanczák József, a céginformációs szolgáltatást nyújtó Microsec Kft. ügyvezetője bemutatta az elektronikus cégeljárás folyamatát, amely a bejegyzési kérelem és az egyéb dokumentumok elektronikus kitöltésével, és a szolgáltatóhoz továbbításával kezdődik. A szolgálat küldi tovább az anyagot a cégbíróságnak, amelynél az elektronikus ellenőrzés, a KSH besorolás és az APEH regisztráció megszerzése 50 percet vesz igénybe. Ez után születik meg – szintén automatikusan - a bejegyzési határozat, amelyet a rendszer a bejegyzést kérő ügyvédnek továbbít. Így 1 óra alatt jön létre a bejegyzés akkor, ha mintaszerződéssel kérik.

A múlt év szeptemberében 1.547 elektronikus bejegyzési kérelem érkezett, az idén júniusban a számuk 27.178 volt. Várhatóan 50 ezer körül stabilizálódik a havi ügyszám - mondta az ügyvezető. Hozzátette: ezek 8-9 százalékát nem lehet automatikusan géppel bejegyezni a cégjegyzékbe.

A tájékoztatón elhangzott még, hogy a rendezvénynek otthont adó Budapesti Ügyvédi Kamara tagjainak a száma 5.118, közülük 3.145 rendelkezik elektronikus aláírással. Ez utóbbi az elektronikus ügyintézés elengedhetetlen eleme. Draskovics Tibor közölte azt is, hogy a kormány szándéka szerint belátható időn belül elektronizálják a közbeszerzést és a közigazgatási eljárást is.