Sokan nem frissítik böngészőjüket

Genda Csongor Zoltán, 2008. július 22. 18:33

Úgy tűnik, az a tény, hogy a böngészőket rendszeresen frissíteni kell, nem teljesen egyértelmű az internetezők számára, hiszen sokan még mindig elavult szoftverrel csatlakoznak a webre.

Egy a Google, IBM és a zürichi EHT intézet munkatársai által készített tanulmányból kiderül, hogy jelenleg több mint 600 millió felhasználó nem rendelkezik aktuális böngészőverzióval. A becsült 637 millió veszélyes szoftvert használó internetező nagy részének (577 millió) a számítógépére az Explorer egy korábbi változata van feltelepítve, 38 millióan pedig régebbi Mozilla browserrel szörfölnek. A felmérés szerint a Firefox felhasználók a leginkább biztonságtudatosak, hiszen ezek 83.3%-a a lehető legbiztonságosabb verzióval rendelkezik, a Microsoft termékét használóknak viszont csupán a 48%-áról mondható el ugyanez. A Safari- és Operakedvelők a középmezőnyben landoltak, mivel azok 65 illetve 56%-a telepítette a legfrissebb kiadást.
A felmérést végző szakemberek végkövetkeztetésként megjegyezték, hogy a legnagyobb biztonsági kockázatot maga az ember jelenti, mivel a legtöbben addig nem törődnek a részletekkel, amíg valamilyen hibaüzenettel nem szembesülnek.