Bezárja TomorrowNow leányvállalatát az SAP

Milkovits Gábor, 2008. július 22. 20:41

A vállalati szoftverek terén piacvezető, németországi székhelyű SAP bezárja 2005-ben vásárolt TomorrowNow leányvállalatát, amely az üzletmenetére káros hatású, hosszadalmas jogi csatározást okozott a cég és a rivális Oracle között.

Az SAP még tavaly júliusban beismerte, hogy TomorrowNow nevű amerikai leányvállalata tisztességtelen úton jutott hozzá a rivális Oracle szellemi tulajdonát képező egyes alkalmazásokhoz. Az ügy azonban ezzel nem zárult le, ugyanis az SAP álláspontja szerint a TomorrowNow javarészt legitim céllal, az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében töltött le szoftvereket, habár egyes letöltések valóban helytelen módon történtek. Emellett azt is váltig állították, hogy az így letöltött tartalmakhoz az SAP nem fért hozzá, mivel tűzfalak védték őket. Az Oracle álláspontja viszont az volt, hogy az SAP egészen a nagy volumenű kémkedésig elment tisztességtelen üzleti gyakorlatában, és fel is használta az ily módon szerzett tartalmakat. Az anomáliára úgy kerülhetett sor, hogy a TomorrowNow hagyományosan Oracle PeopleSoft és J.D. Edwards vállalati szoftverekhez kínál külső terméktámogatást és kapcsolódó szolgáltatásokat.

Az SAP mostani döntése akár az Oracle felé tett gesztusként is értelmezhető a nyílt ellenségeskedés beszüntetése érdekében, ami egyébként egyik vállalatnak sem tett jót. Mark White, a TomorrowNow vezetője a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a teljes felszámolást megelőzően az SAP-vel együtt segítik több mint 225 vállalati ügyfelük más terméktámogató szoftverszolgáltatókhoz történő elszerződését, legyen szó akár magáról az Oracle-ről is.