Mobil Innovációs Központ: a harmadik projektév eredményei

Kovács Attila, 2008. augusztus 4. 17:31

A BME Mobil Innovációs Központ (MIK), mint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Mobil 2004 pályázata által létrehozott szervezeti egység, 2008 júniusában zárta le 3. programéves működését. A központ vezetése a programév legfontosabb eredményeinek tekinti azokat a lépéseket, amelyek a gyakorlati hasznosítás irányába mutatnak: az integrált projektek elkészült üzleti terveit, know-how leírásokat és az ipari partnerekkel - korábban indított és továbbfejlesztett, valamint újonnan létrejött - k+f együttműködéseket. Az egyedi infrastruktúrával rendelkező tesztlabor egyedi szolgáltatási palettája tovább bővült, az éves eredmények megítéléséhez megújított, szofisztikáltabb monitoring rendszer került kialakításra.

A harmadik projektévben a Mobil Innovációs Központnak nyolc, az NKTH által támogatott integrált projektje volt, név szerint a következők: Mobil hálózatok rádiós forgalmi vizsgálata, erőforrás menedzselése és az átvitel hatékonyságát javító algoritmikus eljárások; Jövőbe mutató rádiós technológiák; Intelligens munkahely; Hálózati erőforrások optimális tervezése; Heterogén vezetékes és mobil rendszerek integrálása; Kohéziós infrastruktúrák kidolgozása 3G és B3G rendszerek számára; Mobil szolgáltatások és alkalmazások fejlesztése; Felhasználói viselkedés vizsgálata. Továbbá: az Anemone EU-s projekttel és a BOSS projekttel is foglalkozott a MIK.

A MIK saját, belső projektekkel is rendelkezik, amelyeken a MIK munkatársai és egyetemi hallgatók is dolgoznak:


A MIK harmadik projektévi bevételei: 400 millió Ft NKTH-támogatás, 64,84 millió Ft k+f szerződésbevételek. A projektekben 43 Phd hallgató, 44 egyetemi hallgató, 48 egyetemi/kutatóintézeti dolgozó, 27 témavezető, összesen 162 fő vett részt. A munkát 14 ipari tag is segítette.

További információ