A Qualcomm volt operatív igazgatója lett a Motorola új mobilfőnöke

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 4. 20:07

A Motorola Sanjay Jhat, a Qualcomm csipgyártó eddigi operatív igazgatóját nevezte ki régóta veszteséges és visszaeső forgalmat produkáló mobiltelefonos részlegének élére.

Jha egyúttal társ-vezérigazgató lesz a mostani Motorola-vezér, Greg Brown mellett. A vállalat Ed Zander korábbi vezérigazgató tavaly év végi távozása óta szeretne új vezetőt találni az igencsak gyengélkedő mobiltelefonos üzletág élére, ám az állás nem túl nagy vonzereje és az elhúzódó keresés miatt elemzők attól tartottak, hogy nem sikerül majd megfelelő személyt találni a posztra. Jha eddigi munkája a Qualcommnál úgy látszik, hogy jó referencia, mivel a hírre reagálva a Motorola papírjainak árfolyama 4 százalékpontot emelkedett a tőzsdén. A befektetők bizalmának megerősödésében szerepet játszhatott az is, hogy néhány napja a cég a vártnál jobb negyedéves eredményről számolt be és a teljes vállalat vonatkozásában még némi profittal is kecsegtetett a teljes 2008-as évre.

Jha feladata korántsem lesz egyszerű, a Motorola ugyanis jövőre le akarja választani, azaz teljesen független vállalattá szeretné tenni mobiltelefonos részlegét, amely egyébként a veszteségek mellett jelentős piavesztést is kénytelen volt elszenvedni. A váltást pedig nyilvánvalóan az ágazat új irányítójának kell majd levezényelnie, beleértve az esetleges stratégiai partner megkeresését és az ehhez kapcsolódó tárgyalásokat. A 45 éves Sanjay Jha 1994-től dolgozott a Qualcommnál, ahol az operatív igazgatói poszt mellett elnöki címmel a vállalt csip-és szoftverrészlegét is irányította. Helyét, legalábbis operatív igazgatóként, Len Lauer veszi át.