256 GB Micron flash SSD még az idén

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 6. 09:00

A Micron egy teljesen új flash SSD termékcsaládot tervez forgalomba hozni a negyedik negyedévben úgy, hogy a termékek maximális kapacitása eléri majd a 256 GB-ot.

Az új Micron RealSSD szilárdtest-lemez meghajtókat laptopokba és szerverekbe szánja a gyártó. A felhasználási területtől függően a laptop SSD-k az olcsóbban nagyobb kapacitást kínáló többszintű cellás (MLC), míg a szervertermékek a gyorsabb, megbízhatóbb és tartósabb, ugyanakkor mintegy háromszor olyan drága egyszintű cellás (SLC) technológiával készülnek. A RealSSD C200 néven futó, noteszgépekbe szánt flash háttértárak 2,5” és 1,8” formátumban lesznek kaphatóak, előbbiek 256 GB, míg utóbbiak 128 GB maximális kapacitással. A C200 széria nagysebességű, 3 gigabit/s-os SATA interfésszel van ellátva, ami fontos szempont tekintve, hogy a jelenleg kapható flash SSD-k jelentős része a lassúbb PATA csatlakozófelülettel rendelkezik.

A szerverekbe tervezett P200-as sorozat tagjai a cég közleménye szerint az iparági átlag 8 ms helyett 1 ms alatti látenciával dolgoznak. Emellett átlagosan 2,5 wattot fogyasztanak működés közben és 0,3-at „pihenő” helyzetben, ami nagyjából a tizede egy szokásos szerver-winchester áremfelhasználásának.

A Micron illetékese a sajtónak nyilatkozva külön kiemelte, hogy az új C200 és P200 háttértárakhoz csatlakozó memóriakontroller 64 MB DRAM memóriával és egy közelebbről nem részletezett ’intelligens’ processzorral van felszerelve, amik valóban kihasználhatóvá teszik a flash SSD-k előnyeit, a jóval gyorsabb és megbízhatóbb adatkezelést. A forgalmazással kapcsolatban egyelőre csak az időpont, az utolsó negyedév került említésre, viszont a várható árakról a vállalat eddig nem nyilatkozott.