Az Apple Mac gépek kétszer olyan drágák, mint a PC-k

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 7. 08:13

Az NPD piackutató felmérése szerint az Apple Mac masinái átlagosan kétszer annyiba kerülnek, mint a Windows operációs rendszerű PC-k.

Az eredmény valószínűleg senki számára nem meglepő, egyúttal pedig megmagyarázza, hogy számítógépes grafikában utazó szakembereken kívül miért szinte kizárólag amerikai sznobok vásárolnak Mac gépet. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Mac masinák ne kínálnának általában megbízható minőséget és sokak szerint kimagasló felhasználói élményt; a vita többnyire inkább akörül szokott forogni, hogy ez kinek mennyit ér meg. Nos, az NPD kutatása szerint a noteszgép-kategóriában a Windows rendszerű készülékek átlagosan 700, míg a MacBook-ok 1500 dollárba kerülnek. Az asztali gépeknél szintén nagyjából kétszeres az árkülönbség, 1000 : 550 dollárban a Mac „javára”.

A piackutató következtetéseivel talán nem mindenki ért egyet, mindenesetre elgondolkoztató, hogy kutatásuk alapján például a belépő szintű, 1200 dolláros iMac-nél jóval olcsóbban, 700 dollár körül már lehet olyan nem névtelen gyártótól származó PC-t találni, amely kettővel több processzormagot, háromszor annyi memóriát és kétszer annyi tárhelyet kínál a felhasználónak. Az NPD szerint előbb-utóbb problémát okozhat az Apple-nek az a politika, hogy mindig csak a következő generációs Mac-ek megjelenésekor csökkent árat, akkor is a kifutó termékét, miközben a PC-k rohamos ütemben egyre többet nyújtanak és egyre olcsóbbak lesznek. A cég laptopjainak ára például 2 év alatt alig 59 dollárt csökkent. A Mac eladások ennek ellenére, főleg az iPod és az iPhone sikerének köszönhető imázs miatt Amerikában valamelyest nőttek, a világ többi részén viszont változatlanul nem érik el a számottevő szintet.