Továbbfejlesztett Siemens laboratóriumi folyamatirányító rendszer

Kovács Attila, 2008. augusztus 9. 10:04

A kifejezetten laboratóriumi követelményekre szabott Simatic PCS 7 Lab folyamatirányító rendszert új elemekkel szerelte fel a Siemens Industry Automation (SIA) divíziója.

A kompakt Box-PC-re alapozott rendszer helytakarékos felépítésű, és különösen alkalmas laboratóriumi kísérletek céljára, már csak azért is, mivel IP67 védelmi fokozatának köszönhetően biztonságosan installálható laborberendezések között. A Simatic PCS 7 Lab-ot az ET200pro decentralizált perifériával egészítették ki. Ehhez számos soros interfészen, analóg és bináris csatornán keresztül egyszerűen csatlakoztathatók mérlegek, keverők és egyéb laborkészülékek. Ehhez speciális meghajtó egységek is rendelkezésre állnak, valamint egy SER-modul, további nyolc soros RS 232C-készülék fogadására. A Simatic PCS 7 Lab alkalmazási területei vegyipari, petrokémiai, gyógyszeripari, élelmiszeripari laboratóriumok, utóbbiak között különösen a cukor-, sör-, étolaj- és tejipari laborok emelhetők ki.

A továbbfejlesztett Simatic PCS 7 Lab immár öt komponensből áll: PC, tápegység, soros modul, ET200-M-I/O modul és ET200pro-I/O modul. A decentralizált, masszív készülékházakat alkalmazó felépítés révén könnyen és rugalmasan más üzemeltetési helyekre telepíthető át a rendszer, amelynek a „szíve“ a kompakt Box-PC modul. Ez három rendszerrel – automatizálás, operátori, engineering – van „kistafírozva“. A standard konfigurációt a PC-n kívül ET200M vagy ET200pro I/O modullal szállítják, gyárilag előtelepítve. A komponensek kiegészíthetők a Simatic Batch vagy a Simatic PCS7 Asset Management szoftver csomagokkal. A Simatic PCS 7 Lab alap-rendszerszoftvere ugyanaz, mint a Simatic PCS 7 skálázható folyamatirányító rendszeré. Ezért a PCS 7 Lab könnyen továbbépíthető, ha a labor feladatai növekednek, illetve a laborban kifejlesztett automatizálási megoldások kompatibilitási problémák nélkül áttehetők bármilyen szabványos, PCS 7 által vezérelt, termelő berendezésre áttehetők.