Kompaktabb és könnyebb cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek

forrás Prim Online, 2008. augusztus 9. 11:35

Az Olympus és a Matsushita közösen fejlesztenek technológiákat és eszközöket a “Mikro Négyharmados Rendszer szabványa” számára. Az új szabvány a Négyharmados Rendszer szabványa által a cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek számára nyújtott előnyöket bővíti ki azzal, hogy a méret és súly csökkentését teszi lehetővé. A két vállalat a megállapodás értelmében közösen dolgozik majd jelentősen vékonyabb és kompaktabb cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek kereskedelmi előállításán.

A cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépek nemzetközi piaca folyamatosan bővül, azonban a digitális fényképezőgépek teljes piacának még mindig csak  mintegy 7%-át teszi ki. Tekintve, hogy a cserélhető objektíves tükörreflexes fényképezőgépek jóval nagyobb piaci részesedést élveztek, amikor még a film volt a domináns képrögzítési médium, úgy tűnik, hogy a kategória számára jócskán van még növekedési lehetőség. Mindazonáltal a kompakt digitális fényképezőgépek egyre több funkciót és egyre növekvő teljesítményt kínálnak. A piaci felmérések azt mutatják, hogy a vásárlók azért választják a kompakt modelleket, mert a digitális SLR készülékeket „túl nagynak, nehéznek és bonyolultnak” találják.

A Mikro Négyharmados Rendszer szabványának fő megkülönböztető tulajdonságai a Négyharmados Rendszer szabványával összehasonlítva:


A Mikro Négyharmados Rendszer segítségével a felhasználók sokkal kompaktabb fényképezőgép vázban jutnak hozzá a Négyharmados Rendszer 4/3-os érzékelőjének kiemelkedő képminőségéhez, és az objektívek is jelentősen kompaktabbak lesznek, különösen a nagy látószögű objektívek és a nagyerejű zoomok esetében. Az új Mikro Négyharmados Rendszer az objektív csatlakozásánál nagyobb számú elektromos csatlakozót is tartalmaz, így a készülékeket a jövőben új funkciókkal lehet majd bővíteni.

Ezenkívül a felhasználók adapter segítségével meglévő Négyharmados Rendszerű objektívjeiket felszerelhetik majd a Mikro Négyharmados Rendszer vázaira.

A későbbiekben az Olympus Imaging és a Panasonic közösen dolgozik majd a Négyharmados és a Mikro Négyharmados Rendszer technológiáinak és készülékeinek kifejlesztésén, és a két cég saját üzleti stratégiái alapján fejleszti és vezeti be a szabványoknak megfelelő termékeket.