Takarékosabb nVidia termékek Transmeta technológiával

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 9. 18:28

Az nVidia 25 millió dollárért olyan technológiát licencel a Transmetától, amely lehetővé teszi az egyre népszerűbb minilaptopokba és más hordozható eszközökbe való, még energiatakarékosabb csipek gyártását.

A LongRun és LongRun2 elnevezésű technológiák a Transmeta szerint ideális megoldást jelentenek a processzoroknál az energiafelhasználás-kezelés, a szivárgás-ellenőrzés és a folyamatkompenzáció terén. Az nVidia nemrég már bemutatott egy ultra-takarékos integrált processzort a Tegra képében: a lapka egy 750 MHz-es beágyazott ARM11-alapú CPU-t és egy kiemelkedően alacsony fogyasztású GeForce GPU-t tartalmaz, és a gyártó szerint csupán tizedannyi energiát igényel, mint a hordozható eszközökben található egyéb fő- és grafikus processzor kombinációk. Ezzel együtt képes SXGA (1280x1024) felbontású képernyők vezérlésére, illetve 12 megapixeles kamerákban és fényképezőgépekben való használatra. A Transmeta LongRun és LongRun2 alkalmazása remélhetőleg ezeken a paramétereken is javítani fog a jövőben.

A processzorok energiagazdálkodása az utóbbi időben egyre kiemeltebb jelentőséget kap, mióta bebizonyosodott, hogy az akkumulátorfejlesztések nem tudnak lépést tartani a hordozható eszközök iránti növekvő igénnyel, illetve a velük szemben támasztott elvárásokkal. Ezért inkább azt vették célba a fejlesztésekkel, hogy a meglévő kapacitást minél jobban kihasználó csipeket állítsanak elő, aminek jó példái az Intel Atom vagy a Via C7 processzorok.