Az nVidia marad, a VIA viszont tényleg kiszáll a lapkakészletgyártásból

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 11. 21:02

Miközben az nVidia tagadja azokat a híreket, amelyek szerint befejezné a lapkakészletgyártást, a VIA éppen erre a következtetésre jutott, legalábbis ami az Intel és AMD CPU-s alaplapokat illeti.

Richard Brown, a VIA marketingigazgatója a sajtónak azt nyilatkozta, hogy már egy jó ideje meg vannak győződve a lapkakészlet-beszállítói piac ellehetetlenüléséről, így nem egy hirtelen meghozott döntésről van szó. Miután mind az Intel, mind pedig az ATI felvásárlása óta az AMD túlnyomórészt maga gyártja a logikai csipeket processzoraihoz, a VIA vagy más külső lapkakészlet-gyártók számára nem sok babér terem. Ehhez képest viszont a beszállítói tevékenységhez szükséges licencek drágák, így kis mennyiségű termelés és szállítás nem igazán éri meg.

Az nVidia lapkakészletei grafikus kártyáik minél jobb teljesítményét szolgálják, azonban a drága licencek miatt ők is gondban lehetnek. Az Intel QuickPath Interconnect (QPI) csatlakozófelületének licencéért az nVidia kénytelen volt kiszolgáltatni SLI interfészét, a vezető csipgyártó pedig eközben saját Larrabee átfogó grafikus megoldásán dolgozik, ami megszüntetheti függését az nVidiától és az AMD-től ezen a téren.